1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Domeniul Relatiilor Internationale nu poate fi inteles fara o intelegere a contextului istoric in care a inceput sa se contureze. Un rol special il au toate evenimentele si desfasurarile care au dus la Primul Razboi Mondial si la dimensiunile acestuia. Durata razboiului, caracterul lui 'total' in sensul implicarii internationale, mobilizarii interne, armelor utilizate si numarului de victime, a luat atat politicienii cat si opinia publica prin surprindere. Faptul ca asemenea atrocitati s-au putut intampla a dus la o serie de intrebari esentiale despre natura statelor, politica externa, natura razboiului, ordinea mondiala si posibilitatea pacii in lume. Toate aceste intrebari se refereau de fapt la ceea ce astazi numim Relatii Internationale ( de aici inainte, cand este vorba despre domeniu de studiu, si nu realitatea studiata, prescurtam RI).

Razboiul a condus la o concluzie majora, in lumea publicistilor, ziaristilor, politicienilor si universitarilor: relatiile interstatale nu mai puteau fi organizate ca in secolul XIX si perioada premergatoare lui 1914; sistemul era considerat vinovat pentru esecul total si tragic de a mentine pacea. Dorinta de schimbare a ordinii internationale domina discursul public al tuturor statelor implicate in conflict. In acest context, reflectiile despre cum este sistemul international si modurile in care el poate fi transformat s-au intetit, constituind primele lucrari ale ceea ce se va numi scoala idealista.

Cel mai cunoscut document care promova principiile unei noi organizari internationale a fost discursul presedintelui american, cunoscut sub numele de "Cele 14 puncte ale presedintelui Wilson". Este documentul programatic oarecum al unei noi viziuni a relatiilor internationale, printre ale carei principii se intalnesc: diplomatia deschisa, comertul liber, dezarmarea, dreptul natiunilor de autordeterminare si ideea unei 'asociatii generale a natiunilor' in care statele mari si mici sa fie egale, care va sta la baza crearii Societatii Natiunilor.

Loading...