1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
  • Starea normala, natura, a relatiilor internationale, este pacea; legile naturii dicteaza armonie si cooperare intre oameni si intre popoare.
  • Cauzele razboiului: * el este un produs artificial al statelor nedemocratice, militariste; daca guvernele autoritare nu s-ar amesteca sau nu ar exista, razboiul ar fi eliminat (recunoasteti elemente ale discursului american din perioada Razboiului rece, dar chiar dupa, discursurile anti- Irak, anti-Afghansitan?); * o alta cauza a razboiului este stabilirea artificiala a barierelor comerciale (tarife, restrictii, taxe, etc.); ele distorsioneaza armonia naturala a intereselor existentă intre indivizi.
  • Liberul schimb si existenta pietelor libere vor contribui la asigurarea pacii in lume; liberul schimb nu poate decat sa genereze cel mai mare beneficiu pentru toate statele (principiul armoniei intereselor)
  • Inradacinata in viziunea despre istorie si natura umana, si pe baza convingerii armoniei intereselor, apare o alta idee, foarte vehiculata la sfaristul razboiului, aceea a posibilitatii unei solutii rationale, a unui plan de organizare pasnica a lumii, favorabil in mod egal tuturor, printr-o justa echilibrare a intereselor (idee pe care americanii au incercat sa o puna in aplicare in tratativele de la Versailles).
  • In consecinta celor de mai sus, idealistii propun cateva solutii mai concrete de evitare a razboiului si asigurare a pacii: elaborarea dreptului international, fondarea unor institutii internationale, in spiritul principiului idealist ' pace prin lege' (peace through law). Imbunatatirea dreptului international urma sa duca la o societate internationala mai buna, iar calitatea vietii internationale se va judeca dupa masura in care este similara organizarii interne nationale (in sensul de respectare a legii si mentinere a ordinii). Existenta masurilor de pedepsire impotriva statelor care violeaza dreptul international nu era considerata absolut necesara, idealistii fiind convinsi ca blamul celorlalte state si protestele lor vor face orice membru al comunitatii internationale sa-si revizuiasca atitudinea.
  • Un alt element important al relatiilor internationale, in conceptia idealista, este rolul acordat opiniei publice. Accentul si increderea data de idealisti flintei umane in genere se reflecta in dorinta ca opinia publica sa fie un factor de influenta si de evaluare a politicii externe a guvernelor si a relatiilor internationale in genere. Este in acelasi timp si o extensie a principiilor democratice la nivel interstatal si o justificare pentru promovarea categorica a diplomatiei deschise, prin opozitie cu diplomatia secreta, de club, a marilor puteri, specifica secolelor XVIII si mai ales XIX.
  • Dat fiind ca opinia publica trebuie de drept sa joace un rol in relatiile internationale, idealistii au pledat pentru educarea si informarea ei despre aceste aspecte si acest domeniu al vietii sociale. Invatamantul in relatiile internationale a pornit de la aceasta credinta si se datoreaza idealismului (prima catedra de RI fiind infiintata in Anglia, la Aberystwyth, in 1919).
Loading...