1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Cele mai importante si mai dure critici au venit de-a lungul timpului de la o alta scoala teoretica in RI, realismul. Ea de fapt a luat nastere ca opozitie si condamanare a idealismului.

  • Idealismul este utopic, contradictoriu, subiectiv (este de fapt doar in interesul celor care il promoveaza, in principal Statele Unite, fiind o proiectie a principiilor de organizare interne la nivel mondial) si milenarist
  • Ideea securitatii colective, care sta la baza crearii unui sistem international unic, in care prevaleaza dreptul si institutiile internationale, este o incercare utopica de a extinde organizarea nationala la nivel international
  • E. H. Carr, cel mai renumit critic al idealismului, afirma ca utopicul, (cum sunt idealistii) considera ca ceea ce e bine pentru intreaga lume, e bine si pentru tara lui, dar dupa aceea inverseaza argumentul, astfel ca ceea ce e mai bine pentru tara lui e bine pentru intreaga lume (argument pe care Carr il aplica in primul rand ideii de liber schimb)
  • Idealismul este o promovare mascata a propriilor interese
  • Idealismul nu explica nimic din cum sunt relatiile internationale, ci se ocupa doar cu modul in care ele ar trebui sa fie; deci, are o valoare prescriptiva, nu explicativa, dar si aceea de utilitate discutabila.
Loading...