1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
  • Institutionalismul neoliberal, prin insasi continuitatea de autor, preia lectiile de baza ale interdependentei complexe (IC). Astfel, admite existenta si rolul altor actori decat cei statali, reflecteaza mult mai sistematic asupra posibilitatii cooperarii in relatiile internationale, pune accentul pe institutiile internationale, unde include si regimurile internationale, care i-au preocupat pe Keohane si Nye in anii '70. Importanta acordata problemelor economice in relatiile internationale este un alt element de continuitate.
  • Teoria alegerii rationale si teoriile jocurilor reprezinta alte influente foarte importante asupra neoliberalismului
  • El se inscrie in traditia idealista in general, astfel ca regasim in asumptiile sale implicite o incredere in rationalitate si in posibilitatea progresului international sub forma eliminarii conflictelor armate si a extinderii cooperarii.
  • Desi se constituie ca o opozitie teoretica la neorealism, datorita anumitor elemente pe care le accepta si integreaza din acesta, pentru a critica tot restul, putem trece tocmai neorealismul ca o alta sursa de influente ideatice asupra noii teorii.
Loading...