1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Abordarea Pozitivismului sau a Raționalismului Deductiv în științele politice se bazează pe logica exactă a perceperii fenomenelor observate și testate. Ideea principală a Pozitivismului este că există o lege și teorii universale care guvernează existența umană. Astfel, aplicarea Pozitivismului în științele politice este legată de studierea fenomenelor prin legi și teorii exacte, aplicând un raționalism universal prin deducție.

Cu alte cuvinte, în studierea fenomenelor politice și a relațiilor internaționale, adepții Pozitivismului folosesc rațiunea umană în scopul explicației exacte. Pornind de la universalitatea cunoștințelor acumulate, pozitiviștii abordează analiza de la general la particular. În această abordare, cercetătorii folosesc în majoritatea cazurilor metoda Deductivă și strategia de cercetare Cantitativă (cazuri multe, statistici, exemple). Astfel, experții studiază fenomenele și cazurile politice, având deja un set de teorii și instrumente acceptate, pe care le valorifică și le optimizează. Un exemplu poate fi demonstrat în felul următor: selectarea unei Teorii - pe baza teoriei respective formarea Ipotezei asupra fenomenului studiat - Testarea - Observarea (Empirism) - Confirmarea/Infirmarea Ipotezei.

Așadar cercetătorul abordează un fenomen, de la general la particular, până ajunge la o concluzie logică sau până determină existența unui paradox (lipsa de explicație) și, respectiv formulează problema științifică, care necesită elaborarea unei metodologii adiționale pentru cercetare.

Loading...