1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Teoria științifică în științele politice are mai multe definiții. În cazul grupării acestor definiții, putem vizualiza o tendință comună. Conform viziunii mai multor savanți care, pe parcursul sec. XX, au contribuit la dezvoltarea și perfecționarea cadrului metodologic a științelor politice vom prezenta mai multe abordări privind definirea acestei categorii.

Astfel, conform profesorului Francis C. Dane, putem afirma că o teorie științifică este alcătuită din concepte cu abstracții folosite să reprezinte fenomene empirice [13, 34]. În acest context, putem trata o teorie drept o modalitate de a descoperi noi cunoștințe. O teorie explică fapte cunoscute și necunoscute la momentul elaborării altei teorii. În procesul dezvoltării științei, o teorie sistematizează cunoștințele științifice existente și le perfecționează. În același timp, o teorie poate fi o colecție de legi care explică conduită socială a unui fenomen științific. Adepții inducției definesc o teorie științifică drept o funcție, care conectează fenomenele și confirmă ipotezele. Conform savantului K. Waltz, teoriile au un rol speculativ în explicarea legilor, deoarece conectează fenomenele studiate în modul dependenței reciproce [61, 9].

În științele sociale, o teorie este un sumar de fapte, care explică legătura între două sau mai multe fenomene studiate. Acest suport de curs va trata definiția teoriei în baza principiului determinismului. În acest sens, în viziunea savantul S. V. Evera, teoria științifică este o afirmație generală, care descrie și explică cauza și efectul unui grup de fenomene [17, 7-9].

Loading...