1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Chestiunile fundamentale relative strict la securitatea europeană implică Federaţia Rusă şi sunt legate de apărarea antirachetă, Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa, aranjamentele post acordurile START/Tratatul INF (Intermediary Range Nuclear Forces - Rachete cu Rază Medie de Acţiune) şi vânzările de armament.

Scutul antirachetă

În materie de scut anti-rachetă, este binecunoscută discuţia privind rezervele Rusiei faţă de instalarea scutului anti-rachetă cu componente radar în Cehia şi interceptoare în Polonia. Rusia ştia că respectivele instalaţii nu pot să ameninţe teritoriul său prin cele 10 interceptoare situate pe traiectoria rachetelor cu rază medie de acţiune ce puteau viza Marea Britanie şi SUA din Iran, în condiţiile progreselor programului aerospaţial iranian.

Tratatul Forţelor Convenţionale în Europa

Tratatul CFE din anii '90 a constituit un instrument important de reconstrucţie a încrederii, împreună cu acordurile START şi negocierea tratatului de control al rachetelor cu rază media de acţiune. Controlul armamentelui este un pas important în dezangajarea părţilor în urma războiului rece. Din contra, noile evoluţii arată o cădere rând pe rând a acestui sistem şi de încheierea termenelor de aplicabilitate a altor acorduri de limitare a armamentelor asumate.

Sistemele de control a armamentelor nucleare şi alte armamente

În chestiunea acordurilor de reducere şi neproliferare nucleară şi a rachetelor cu rază medie şi lungă de acţiune, START 1 şi 2 şi a Tratatului INF în legătură cu rachetele cu rază medie de acţiune, ne apropiem de încetarea funcţionării acordului START 1, în timp ce START 2 a fost neratificat după denunţarea de către SUA a Tratatului ABM(Anti Balistic Missle) din 1972, iar tratatul INF prezintă probleme sub motivaţia noului scut antirachetă din Europa. Cert este că la sfârşitul anului 2009, întregul sistem de acorduri privind controlul forţele nucleare şi forţele convenţionale din Europa va fi istorie, dacă nu intervin negocieri pentru prelungirea, intrarea în vigoare sau relansarea acestora.

OSCE şi alte componente de securitate în regiune

OSCE are în responsabilitate, pe lângă păstrarea Tratatului Forţelor Convenţionale în Europa şi monitorizarea respectării principiilor CSCE de la Helsinki, 1975 - integritate teritoriale, inamovibilitatea frontierelor şi neutilizarea forţei în conflictele dintre state - şi un rol important în chestiuni de combatere a terorismului, creşterea securităţii la frontiere şi monitorizarea comerţului şi traficului cu arme din regiunea Europeană, dar şi furnizarea măsurilor de creştere a încrederii şi securităţii între statele membre şi în zonele de conflict. Evident întreaga activitate a OSCE este sub lupă, principala temă în dezbatere fiind eficacitatea acestui instrument. În chestiunea legată de eficacitatea instrumentului, s­a văzut în timp interesul unor state pentru blocarea activităţii, pentru controlarea ei sau trecerea în derizoriu a instituţiei sau a unor componente, în special cele de control a democraţiei şi a misiunilor din teren.

Loading...