1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Agenții intenționali non statali includ corporațiile multinaționale şi corporațiile transnaționale.

            Corporațiile multinaționale sunt înregistrate sau operează în mai multe țări. Ele nu se confundă cu societățile mixte, care reprezintă un acord de afaceri în care părțile convin să dezvolte pe o anumită durată finită o entitate cu noi contribuții. Părțile controlează împreună societatea și împart beneficiile sau pierderile şi preiau în comun un proiect pe baza unui plan strategic. Apariția unei societăți mixte presupune o pregătire temeinică pentru ca ea să devină efectiv un instrument de dezvoltare economică şi nu doar un exercițiu de stil. Demersurile premergătoare cuprind:

- Obiectivele, structura, şi proiectarea formei societății (cooperatistă, proprietate străină, de investiții străine, cu răspundere limitată);

- Descrierea produselor şi utilitatea lor;

- Tehnologii alternative de producție;

- Costul estimativ al echipamentului;

- Prețul estimativ al produselor;

- Analiza de piață internă şi externă, posibilele cereri pentru produsele proiectate;

- Analiza concurenței;

- Proiecția vânzărilor și modurile de distribuire;

- Producție, stocare, testare, controlul calității;

- Costuri aproximative ale transferului de tehnologie;

- Cerințele de personal și de pregătire a acestuia;

- Beneficii sociale.

Modalitățile de realizare a unei societăți mixte sunt:

- Investitor străin interesat de o companie locală;

- Firmă locală interesată de o companie străină existentă pe teritoriul celei dintâi;

- Antreprenori locali și străini formează împreună o nouă companie;

- Societate cu capital public și, sau cu împrumut bancar[1].

Corporațiile multinaționale sunt de obicei organizații mari cu un capital puternic, personal numeros și filiale sau birouri regionale în zone de interes. Ele dețin un rol important în globalizare. Prima asemenea companie a fost East India Company, înființata de englezi în 1600, urmată de Dutch East India Corporation, apărută la 1602[2]. Corporațiile multinaționale pot efectua investiții directe în producția unei unități localizate într-o altă țară, fie prin cumpărarea acesteia, fie prin extinderea uneia existente.

            Corporațiile transnationale se deosebesc de cele internaționale pentru că nu se identifică cu o locație națională. Corporațiile internaționale au origine națională cu subsidiare în străinătate: transnationalele își extind operațiunile în mai multe țări cu niveluri  ridicate de responsabilitate. Nestlé are conducători executivi în mai multe țâri, care elaborează decizii la nivel global transmise în întregul sistem fără să provină dintr-un cartier general. Transnaționalele au devenit în timp actori importanți în relațiile internaționale pentru că și-au modernizat operațiunile, au devenit mai flexibile și mai rapide în aplicarea tehnicilor de management, marketing și de comunicare. În 1970 existau 7000 de companii transnationale la nivelul întregii planete pentru ca în 2006 numărul lor să ajungă la aproape 80 de mii, realizând jumătate din producția industrială a lumii. Numai una singură din două sute își are baza într-o singură țară în curs de dezvoltare[3].

Criticii acuză transnaționalele că își dezvoltă afacerile în țări care nu respectă drepturile omului sau nu protejează mediul natural. Ele sunt suspectate că încurajează fuziunea în mari corporații care sugrumă concurența, își măresc capitalul, exportă profiturile, exploatează sălbatic resursele naturale, limitează nivelul de salarizare, erodează cultura locală și compromit suveranitatea națională[4].

 

[1]                http://defintions.uslegal.bom/a/articles-of-incorporation, accesat 26 ferbuarie 2013..

[2]                http://kb.nl/dossiers/voc/voc.html, accesat 26 februarie 2013.

[3]                Manfred Steger, Globalization: A Very Short Introduction, Oxford University Press, Oxford, 2009,

  1. 49-50

[4]                Marc Absles, „Globalization, Power and Survival, Anthropological Survey, vol 79, no. 3, 2006,

                    Institute of Ethnographic Research, George Washington University, Washington D.C., p. 79.

Loading...