Pin It

Zona Sudeţilor a fost o regiune locuită în mod predominant de germani în nou formata republică Cehoslovacia. Cehoslovacia, aliată cu Franţa, avea o armată numeroasă, modernă, echipată cu armament de ultimă generaţie asigurat de o industrie de apărare foarte bine dezvoltată. Regiunea Sudeţilor forma aproximativ o treime din Bohemia (Cehoslovacia apuseană) din punct de vedere teritorial, al populaţiei şi economiei. În această zonă se afla un sistem de apărare impresionant, mai mare chiar decât linia Maginot, care se bucura de avantajele defensive ale terenului muntos. Unele proprietăţi din zonă au fost expropiate prin compensare pentru a asigura construcţia complexului defensiv. [1]

Hitler făcea presiuni pentru încorporarea Sudeţilor în Reich, sprijinind grupul separatist german din regiunea respectivă. Presupusele "brutalităţi cehe" şi "persecuţii Pragheze" au dus la stârnirea tendinţelor naţionaliste, ajutate din plin şi de agitaţia din presa nazistă. După Anschluss, toate formaţiunile politice germane din Sudeţi s-au unit (cu excepţia Partidului Social Democrat) cu Partidul Germanilor Sudeţi (SdP). În alegerile locale din 1938, SdP a câştigat o majoritate confortabilă. În toată această perioadă, activităţile paramilitare şi violenţele extremiste au atins un apogeu. Guvernul de la Praga s-a folosit de măsuri din ce în ce mai dure pentru a reprima acţiunile separatiste. Ca urmare, pentru apărarea populaţiei germane, Reichul a pretins anexarea imediată a regiunii Sudetenland.

În cele din urmă, prin Înţelegerea de la München din 30 septembrie 1938, prim-miniştrii britanic Neville Chamberlain şi francez Édouard Daladier i-au făcut pe plac lui Hitler. Mâna liberă dată Germaniei i-a permis să deplaseze trupe în zonă şi să anexeze Sudeţii "pentru salvarea păcii". În schimb, Hitler a promis că nu va mai avea alte pretenţii teritoriale în Europa.[2] Cehoslovacia, care în acel moment mobilizase peste 1 milion de soldaţi şi era pregătită să lupte pentru a-şi salva suveranitatea, nu a avut dreptul să participe la discuţii. Anglia şi Franţa au ameninţat că, dacă Cehoslovacia nu va fi de acord cu termenii oneroşi ai înţelegerii, Praga va fi făcută responsabilă de declanşarea războiului. Preşedintele Edvard Beneš a capitulat. Germania ocupa Sudetenland cu aprobarea puterilor occidentale.

În martie 1939, încălcându-şi promisiunile făcute la München, Hitler a ordonat ocuparea întregii Cehoslovacii.