Categorie: Relații internaționale
Accesări: 1012

Diplomaţia are ca obiect de studiu modul de promovare şi transpunere în practică a politicii externe a statelor a strategiilor persoanelor juridice sau fizice pe plan internaţional.

Diplomaţia nu se confruntă nici cu politica externă nici cu relaţiile internaţionale.

Relaţiile internaţionale reprezintă ansamblul raporturilor oficiale şi neoficiale, politice, economice si de altă natură, pe care le intreţine un stat cu alte obiecte de drept internaţional (organizaţii şi organisme internaţionale).

Politica externă este reprezentată de totalitatea obiectelor şi mijloacelor urmărite şi folosite de către un stat în relaţiile cu alte state.

Diplomaţia serveşte obiectivelor externe, fiind ştiinţa, arta şi activitatea depusă în slujba promovării acestei politici. În raport cu relaţiile internaţionale , diplomaţia este parte dintr-un întreg, ea fiind totodata şi o formă de relaţii. În sfera relaţiilor internaţionale alături de relaţiile diplomatice regăsim şi relaţiile politice, economice, culturale, ştiinţifice, miltare.

Diplomaţia ca disciplină de studiu operează cu o serie de concepte ca: misiune diplomatică, oficiu consular, reprezentanţă economică, agent diplomatic, agent consular, demers diplomatic, agreat, persoană non-grată.