Pin It

Situaţia haotică şi războiul civil au permis militanţilor islamici din Iran să-şi stabilească un bastion şi să-şi creeze un grup radical. „Hezbollahul" libanez (partidul lui Dumnezeu/Allah, considerat ca o grupare teroristă de Departamentul de stat al SUA) - constituie şi în prezent o forţă deloc neglijabilă în Libanul de

Sud.

Problema refugiaţilor palestinieni pe teritoriul Libanului,complică raporturile interne în Liban şi relaţiile Libanului cu Israelul şi alte state arabe.

  1. Fundamentalismul islamic

Este ridicat la rangul de doctrină conducătoare în Iran. După 11 septembrie, Iranul - inclus de preşedintele G. W. Bush în "axa Răului" - părea să evolueze spre obţinerea de sprijin din Federaţia Rusă şi China şi încearcă să-şi reglementeze relaţia cu Irakul, pe o platformă antiamericană. Luări de poziţie mau noi, inclusiv ale unor lideri conservatori, atestă modificări sensibile de orientare la Teheran: Iranul a susţinut Alianţa Antiteroristă în Afganistan; pe de altă parte, Iranul revendică o anumită influenţă în Asia Centrală, în comunităţile vorbitoare de dialecte ale parsei; în interior, grupările moderate şi laice câştigă teren în structurile statului şi se intensifică contactele diplomatice cu SUA, în eventualitatea unei campanii în Irak; islamiştii moderni din Iran caută să orienteze ţara spre Occident şi să lărgească influenţa în comunităţile shiite din Irak şi din statele Golfului. Ostilitatea shiiţilor faţă de wahhabism se mulează pe vechea dispută cu Arabia Saudită pentru întâietate în lumea musulmană şi în Golf şi facilitează o posibilă raliere la orientarea SUA de combatere a Irakului şi a grupării Al Qaeda (condusă de fundamentalişti din Arabia Saudită).