Tipărire
Categorie: Drept
Accesări: 134
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Putem aprecia că sistemul politic realizează în orice societate următoarele funcţii:

1) De organizare şi conducere a sistemului global. Această funcţie decurge din faptul că politicul stabileşte obiectivele sistemului social şi subsistemelor sale şi asigură prin mobilizarea resurselor materiale şi umane realizarea acestora.

2) De autoreglare a sistemului social global. Reglând întregul sistem social global, sistemul politic asigură implicit funcţionalitatea diverselor subsisteme ale sistemului social global. El este singurul sistem din cadrul societăţii care se autoreglează prin propriile instituţii şi mecanisme.

3) De distribuire în cadrul societăţii a valorilor în general, a celor politice în special. Această distribuţie trebuie făcută în concordanţă cu interesele sociale globale şi cu cele ale diferitelor clase şi grupuri sociale, ale întregii societăţi.

Funcţiile sistemului politic nu se manifestă în mod izolat, ci într-o strânsă corelaţie cu cele ale celorlalte subsisteme sociale, se întrepătrund şi completează reciproc, asigurând astfel reglarea, autoreglarea şi funcţionarea sistemului social global, a societăţii în ansamblul ei.

Funcţiile din cadrul sistemului politic diferă de la o societate la alta, atât în ceea ce priveste conţinutul cât şi în formele şi mecanismele de realizare. Acest fapt e în legătura directă cu obiectivele şi sarcinile pe care şi le propune în fiecare etapă respectivul sistem, de dinamica acestuia, de însăşi calitatea şi funcţionalitatea elementelor sale componente şi situaţia internaţională.