Def. Faptele juridice sunt definite ca toate imprejurarile-actiuni omenesti si evenimente sau fenomene naturale- carora legea le confera eficacitatea juridica, in sensul ca dau nastere modifica sau sting raporturi juridice.

Clasificarea izvoarelor in vechiul cod civil

In vechiul cod civil izvoarele obligatiilor erau considerate a fi urmatoarele:

 • Definit ca acordul intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau stinge intre dansii un raport juridic
 • Definit ca un fapt licit si voluntar din care se naste o obligatie catre o alta persoana sau obligatii reciproce intre parti. (gestiunea de afaceri, plata nedatorata)
 • Orice fapta a omuli care cauzeaza altuia un prejudiciu.
 • Atunci cand este savarsit un delict dar din culpa, adica neglijenta sau imprudenta.

Clasificarea obligatiilor in dreptul civil dupa noul cod civil

Doctrina juridica romaneasca, alaturi de unii autori staini de prestigiu, a adoptat clasificarea generica a izvoarelor obligatiilor in doua mari categorii:

 • Actele juridice civile
 • Faptele juridice civile

 

 1. Actele juridice civile.

Sunt acorduri de voitna sau manifestari unilaterale de vointa ale diferitelor persoane facute cu respectarea sau in executarea legii, cu intentia de a produce efecte juridice , care altfel nu s-ar putea produce. Ele se subclasifica in:

 1. Este acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane, cu intentia de a da nastere, modifica, transforma, stramuta sau stinge raporturi juridice, efecte care altfel nu s-ar produce
 2. Actul juridic unilateral. Este manifestarea de vointa a unei singure persoane, cu intentia de a produce efecte juridice, adica a da nastere, a modifica ori stinge raporturi juridice civile.
 3. Faptele juridice stricto sensu.

Sunt toate celelalte imprejurari cu exceptia acordurilor si manifestarilor unilaterale de vointa, indiferent ca sunt sau nu sunt conduite umane, de savarsirea sau producerea carora legea leaga nasterea, modificarea sau tingerea de raporturi juridice, in cazul nostru de raporturi obligationale. Faptele juridice sunt de doua feluri:

 1. Faptele juridice conduite umane. Sunt actiuni sau inactiuni ale oamenilor licite si ilicite, care dau nastere modifica sau sting raporturi juridice de obligatii fiindca asa prevede legea. Pot fi la randul lor licite sau ilicite.
 2. Alte fapte juridice care nu sunt conduite umane. Ele constau in manifestari ale unor energii exteriore omului, ale unui lucru sau ale unei fiinte, alta decat fiinta umana, care potrivit legii imperative, produc efecte juridice.