1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Instantele militare au existat din cele mai vechi timpuri, atat in armata romana cat si in toate marile armate ale istorie.

Ordinea si disciplina, inerente acestui corp profesional-mai riguroase decat in celelalte sectoare ale societatii-au impus ca infractiunile comise de militari sa fie supuse unei jurisdictii speciale, exercitate, de regula de militari din aceeasi unitate cu acuzatii.

Instantele militare sunt:

  1. tribunalele militare;
  2. Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti;
  3. Curtea Militara de Apel Bucuresti.

Instantele militare au, fiecare, statut de unitate militara, cu indicativ propriu, care judeca la sediul acestora. Pentru motive temeinice, instanta poate dispune ca judecata sa se desfasoare in alt loc. Instantele militare pot judeca si pe teritoriul altor state, militari romani, membri ai unei forte multinationale, in conditiile in care, potrivit unei conventii internationale, pe teritoriul statului primitor poate fi exercitata jurisdictia romana.

La sedintele de judecata, judecatorii si procurorii militari sunt obligati sa poarte uniforma militara. Cand inclupatul este militar activ, presedintele completului de judecata, precum si procurorul care participa la judecarea cauzei trebuie sa faca parte cel putin din aceeasi categorie de grade.

Cand gradul procurorului nu face parte din aceeasi categorie cu gradul invinuitului sau inclulpatului, acesta va fi asistat de un alt procuror cu grad din categoria corespunzatoare, numit de conducatorul parchetului la care este inregistrata cauza.

Tribunalul militar este condus de un presedinte ajutat de un vicepresedinte. Prevedeile referitoare la colegiile de conducere se aplica in mod corespunzator si acestor tribunale militare, colegiile de conducere fiind formate din presedinte si doi judecatori. Tribunalul Militar Bucuresti este condus de un presedinte ajutat de un vicepresedinte, iar colegiul de conducere este format din presedinte si doi judecatori. Curtea Militara de Apel functioneaza in municiupiul Bucuresti, ca instanta unica, cu personalitate juridica, fiind condusa de un presedinte ajutat de un vicepresedinte, colegiul de conducere fiind format din presedinte si doi judecatori.

Judecatorii si procurorii militari au calitatea de magistrati si fac parte din corpul magistratilor. Ei au si calitatea de militari activi. Incalcarea normelor de disciplina militara atrage dupa sine raspunderea magistratilor in conformitate cu prevederile Regulamentului disciplinei militare. Instantele si parchetele militare beneficiaza de personal auxiliar, administrativ si de serviciu. Ele dispun si de politie militara pusa in serviciul lor, in mod gratuit, de catre Ministerul Apararii Nationale.

Загрузка...