1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Toate instatele judecatoresti si toate parchetele au in structura urmatoaree compartimente de specialitate:

  1. registratura;
  2. grefa;
  3. arhiva;
  4. biroul de informare si relatii publice;

Curtile de apel si parchetle de pe langa aceste curti, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directia Nationala Anticoruptie au, de asemenea, in structura un compartiment de documentare si un compartiment de informatica juridica. Compartimentele de informatica juridica se pot organiza si in structura tribunalelor, a tribunalelor specializate, a judecatoriilor si a parchetelor de pe langa aceste instante. Instantele si parchetele militare au in structura si un compartiment de documente clasificate.

Biroul de informare si relatii publice asigura legaturile instantei sau ale parchetelor cu publicul si cu mijloace de comunicare in masa, in vederea garantarii transparentei activitatii judiciare, in conditiile stabilite de lege. Personalul de specialitate auxiliar este subordonat ierarhic conducerii instantelor sau parchetelor unde functioneaza.

La curtile de apel, tribunale, tribunale specializate si parchetele de pe langa acestea, compartimetele in care isi desfasoara activitatea personalul auxiliar de specialitate sunt conduse de prim-grefieri, iar la sectiile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la sectiile Directiei Nationale Anticoruptie, la judecatorii si parchetele de pe langa acestea, de grefieri-sefi. Personalul auxiliar de la instantele si parchetele militare de la sectiile sau serviciile din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Directiei Nationale Anticoruptie poate proveni si din randul militarilor activi.

Grefierii care participa la sedintele de judecata sau la efectuarea actelor de urmarire penala sunt obligate sa efectueze toate consemnarile despre desfasurarea acestora si sa indeplineasca orice alte insarcinari din dispozitia si sub controlul presedintelui completului de judecatori sau, dupa caz, al procurorului.

In vederea informatizarii activitatii instantelor si parchetelor, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ministrul justitiei, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sau, dupa caz, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie iau masuri pentru dotarea tehnica corespunzatoare a acestora. Dotarea tehnica necesara informatizarii instantelor militare se asigura de Ministerul Apararii Nationale.

Loading...