Aceasta scoala a aparut si s-a dezvoltat in Statele Unitea ale Americii.Specific acestei scoli sau teorii sociale a dreptului este faptul ca ea proneste de la constatarea transparenta societatii genereaza transparent si in domeniul dreptului, iar validitatea si eficienta normelor juridice sunt dependente de gradul de cunoastere, de receptare si de acceptare a acestora de catre actorii sociali, de catre indivizi sau grade sociale.Conform reprezentantilor acestei scoli, dezvoltarea dreptului este rezultatul experientei dobandite in activitatea lor de catre ag. Dreptuui si in special de catre judecator.In cadrul acestei conceptii despre drept, judecatorului ii sunt recunoscute si acordate posib. Si libertatea, nu numai de a interpreta normele juridice sau textul de lege, ci si de a crea noi norme de drept in situatia in care  fie nu exista asemenea norme, fie normele existente sunt ambigue.In acste conditii masura unitara de judecare reprezinta o masura medie de conduita rezultata di sol. Juridice pronuntate de-a lungul timpului si care este susceptibila de a fi adaptata unor cazuri particulare.

            In conceptia reprezentantilor acestei scoli, dreptul reprezinta instrumentul principal de concurs social deoarece acesta include ansamblul mijloacelor organizate, atat pozitiv , cat si negativ prin care societatea evalueaza conduitele indivizilor.

            Dat fiind acest rol specific al dreptului, obiectul principal de studiu al sociologiei juridice ar trebuie sa il constituie cadrele de control social.