loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

 

           Marcajele pentru infractori  nu sunt mai mari decat un  ceas de mana. Insa ele nu pot fi  inlaturate fara alertarea autoritatii         de monitorizare.                           In unele tari ele sunt folosite pentru a controla infractorii minori, permitandu-le sa lucreze si sa traiasca liberi in comunitate.        

 

      Infractiunea este in crestere, dar tehnologia ajuta fortele legii si ordinii sa tina pasul cu lumea interlopa. Un dispozitiv efficient pentru protectia proprietatii si supravegherea oamenilor si animalelor este marcajul electronic.

      Marcajele electronice sunt concepute pentru a fi atasate pe, sau implantate in, obiecte mobile si finite vii.Un tip de marcaj poarta informatie fixa sau rescriptibila care poate fi citita de un detector adecvat – acest tip este cel mai adesea folosit pentru identificarea animalelor de companie si a septelului. Versiunile mai sofisticate ale acestor marcaje culeg informatii de la senzori din jurul obiectului sau finite marcate. Un alt tip de dispozitiv are rol de emitator, de la care semnalul poate fi receptionat de receptoare radio care localizeaza marcajul.

                    SUPRAVEGHEREA ARTICOLELOR

Marcajele de supraveghere electronica a articolelor(SAE) sunt butoanele si benzile care sunt adesea atasate pe articolele de imbracaminte si alte articole vandute cu amanuntul pentru a impiedica furtul. Ele nu contin sursa de energie, deci nu emit semnal. Marcarea SAE cu frecventa radio utilizeaza doua antene cadru montate in interiorul unor tuburi inversate in forma de U de ambele parti alea unei intrari. Una dintre antene transmite un semnal continuu cu frecventa radio de la 3 la 8 MHz.

         Un circuit simplu, nealimentat din marcaj,receptioneaza acest semnal si il retransmite la frecventa mai redusa. A doua antenna ecraneaza frecventa transimtatorului si “asculta” semnalele slabe, de frecventa mai redusa care indica momentul scoaterii marcajului din magazine. La detectarea unui semnal ea declanseaza o alarma sonora sau vizuala, iar personalul de securitate din magazin isi va incepe investigatia.

         Marcajele pot fi butoane sau benzi adezive. Marcarea articolelor de imbracaminte se face in mod obisnuit cu butoane. O parte a butonului are un ac puternic care trece prin materialul hainei si este tinut fix de un mecanism de prindere din cealalta parte a marcajului. Un electromagnet puternic de la punctul de vanzare elibereaza butonul astfel incat marcajul poate fi inlocuit si reutilizat.

         Benzile adezive sunt folosite pentru a marca articole precum CD-urile. Circuitul lor de reactie este tiparit pe o folie din interiorul benzii. O masina de la punctul de vanzare “sufla” circuitul cu un plus electromagnetic puternic, astfel incat banda poate fi lasata pe articol fara sa declanseze alarma la iesire. Banda este greu de inlaturat : adezivul este atat de puternic incat potentialii hoti ar atrage atentia daca ar incerca sa inlature banda in magazin.

         O varianta a sistemului SAE standard este detectorul cadru si expediere. O antena cadru care trece prin tuburi in jurul unei intrari emite semnale radio pulsate la o frecventa tipica de 132 KHz. Marcajele folosite cu acest sistem contin fasii de ferit(o forma a fierului care contine carbon) si sunt taiate la dimensiune exacta astfel incat sa retransmita la jumatate frecventa pulsului emitatorului. O antena ti tija de ferit din cadrul unei usi detecteaza eventualele impulsuri care se intorc la frecventa de reactie si declanseaza alarma. Acest tip de marcare este folosit in mod curent la biblioteci, deoarece fasiile taiate de ferit se potrivesc in coloanele cartilor. Odata ce imprumutul unei carti a fost inregistrat, bibliotecarul deplaseza cartea in dreptul laturii cadrului detector.

         MARCAJELE IDFR

Marcajele de identificare cu frecventa radio(IDFR) functioneaza la fel ca marcajele SEA. Ele absorb semnalele de frecventa radio de la o antena emitatoare, de obicei la o frecventa de 120 KHz, si intorc un semnal la o antena detectoare. Diferenta este ca un simplu microprocesor     din marcaj produce un semnal in care este codificat un numar unic folosind energia de la semnalul de intrare. Detectorul nu percepe doar prezenta marcajului, ci primeste si un semnal care identifica obiectul marcat. Acest numar de identificare poate fi folosit pentru cautarea obiectului identificat intr-o baza de date care contine informatii mai detaliate. Marcajele IDFR pot fi numai citibile – daca numarul de identificare este fix, sau pot fi rescriptibile - in acest caz pot fi reutilizate cu un nou numar de identitate.

Sistemele IDFR sunt adesea folosite pentru identificarea septelului. Un simplu marcaj fixat pe urechea unei oi, de exemplu, il ajuta pe fermier sa urmareasca deplasarea acesteia pe teritoriul fermei cand trece prin porti inguste care contin antene emitatoare si detectoare.Un aranjament similar poate folosii acelasi marcaj pentru a identifica proprieterul oii cand merge la piata. Cititoarele manuale pot fi folosite pentru identificarea animalelor pe camp.

Dupa vanzarea oii, o schimbare in baza de date il identifica pe noul proprietar.Dupa taiere, marcajul identifica carcasa oii pana la transare. In 1996 , Guvernul Marii Britanii a initiat o schema de marcare pentru inregistrarea tuturor viteilor nou nascuti ca masura pentru controlul raspandirii ESB(encefalopatie spongiforma bovina, sau boala vacii nebune.) prin monitorizarea deplasarii vitelor de la nastere pana la cautitul macelarului.

 

MARCAREA INFRACTORILOR

 

       Marcarea infractorilor a fost introdusa in unele tari – in principal in Marea Britanie, Suedia si SUA - ca o solutie la incarcerare. Ea se aplica in principal infractorilor minori si celor care prezinta riscuri reduse, sau care se apropie de sfarsitul detentiei. Pe perioada marcarii, infractorul trebuie sa poarte la glezna un emitator. Un calculator central de monitorizare comunica cu un receptor din casa infractorului printr-o linie telefonica normala. Daca emitatorul se afla in afara razei de actiune a receptorului, personalul de la centrul de monitorizare incearca sa sune acasa la infractor pentru a verifica o eventuala eroare a sistemului. Daca infractorul este absent, el risca sa piarda privilegiul marcarii si sa se intoarca la inchisoare. Daca infractorul incearca sa inlature marcajul, se declanseaza o alarma care anunta imediat centrul de control. Acest lucru, ii impiedica pe infractori sa dea falsa impresie ca se afla acasa, lasand acasa emitatorul. Majoritatea schemelor include vizite aleatoare ale unor ofiteri si testarea nivelului de alcool pentru a se verifica respectarea conditiilor eliberarii conditionate. In unele cazuri, ofiterii au receptoare care pot sa detecteze daca infractorul se afla la locul de munca intre orele stabilite. Marcarea are multe avantaje. Intretinerea unui sistem de marcare costa mai putin decat tinerea unei persoane in inchisoare si infractoorii marcati nu ocupa spatiul din inchisori care poate fi mai bine folosit pentru incarcerarea infractorilor care prezinta riscuri mari. Infractorii cu loc de munca pot sa lucreze in continuare si sa stea in casa lor – acestea ofera adesea stabilitate unui infractor reabilitat. In plus, sistemul de marcare ii tine pe infractorii nerecidivisti si cei minori departe de mediul inchisorii, unde pot fi expusi riscului de a invata deprinderi criminale si de a comite din nou infractiuni dupa ce si-au ispasit condamnarea.

        

 

                                                                                                                 Organizatiile de salvare a

animalelor sunt dotate cu scannere astfel incat cainii si pisicile prevazute cu marcaje pot fi redate cu usurinta      

stapanilor lor.

 

 

            MSD PENTRU ANIMALE SALBATICE

Oamenii de stiinta care studiaza comportamentul animalelor salbatice folosesc pentru monitorizare marcaje de stocare a datelor(MSD).MSD-ul tipic este o capsula ce contine o baterie, un numar de senzori si un microprocesor care cronometreaza masuratorile de date si inregistreaza un numar fix de citiri de la fiecare senzor. In functie de tipul studiului, MSD-ul poate fi programat sa efectueze citiri frecvente intr-un interval de cateva ore sau citiri nefrecvente in perioade de luni sau ani. Animalul este prins in capcana, iar capsula se ataseaza extern sau printr-o  incizie mica in piele. Dupa expirarea perioadei de inregistrare a datelor, animalul trebuie capturat din nou si inlaturata capsula. Microprocesorul este apoi conectat la un calculator in care sunt salvate citirile. Informatia colectata de un MSD depinde de tipul de senzori folositi. Pozitia geografica, temperatura, altitudinea, salinitatea si adancimea apei si unghiul de inclinare sunt valori care pot fi masurate utilizand senzorii adecvati. Numarul de senzori care pot fi inclusi intr-un MSD depinde de dimensiunea maxima a capsulei care poate fi montata fara ca animalul sa isi schimbe comportamentul. Animalele mari pot fi prevazute cu capsule care include un emitator. Aceasta implica necesitatea recapturarii animalului si permite monitorizarea permanenta a pozitiei animalului. Studiile cu MSD furnizeaza informatii despre obiceiurile de migratie, imperechere si hranire a animalelor, utile in protejarea speciilor periclitate.

 

 

 

          BIBLIOGRAFIE :  -   Arborele Lumii – Stiinta si Tehnologie

  • Dictionar de Electronica – Dan Stoian
  • tehnology.com
Loading...