Sidebar Menu

loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
 • Libia revendică aproximativ 19.400 km pătraţi în nordul Nigeriei şi parte din sud-estul Algeriei, având şi o graniţă maritimă în dispută cu Tunisia
 • Iran şi Irak, după cei 8 ani de război, şi-au restaurat relaţiile diplomatice în 1990, dar mai au de rezolvat dispute cu privire la demarcarea graniţelor, liberalizarea navigaţiei şi suveranitatea asupra căii maritime Shatt al Arab.
 • Bolivia şi-a dorit un coridor suveran spre Oceanul Pacific de Sud, încă de când zona Atacama a fost pierdută în favoarea Chile (1884). (Chile are revendicări în Antarctica, Teritoriul Antarctic Chilean, suprapunându-se parţial cu revendicările britanice şi argentiniene.)
 • Doua părţi din graniţa Braziliei cu Uruguay-ul sunt în dispută: zona Arroio Invernada (Arroyo de la Invernada) de pe Rio Quarai (Rio Cuareim) şi insulele de la confluenţa lui Rio Quarai cu râul Uruguay.
 • China dispută două secţiuni de graniţă cu Rusia, o fâşie de 33 km. de graniţă cu Corea de Nord în zona muntoasă Paektu-san, şi o graniţă maritimă cu Vietnamul, în Golful Tonkin. Insulele Paracel sunt ocupate de China, însă revendicate de Vietnam si Taiwan. China şi Taiwanul revendică Insulele Senkaku/Diaoyu Tai, administrate de japonezi.
 • Nicaragua şi Columbia îşi dispută Arhipelagul San Andres y Providencia şi Quita Sueno Bank.
 • Venezuela are revendicări asupra graniţei maritime cu Columbia în Golful Venezuela, şi pretinde toată Guyana la vest de Râul Essequibo.
 • Cipru este divizat. În 1974 ostilităţile au divizat insula în două zone autonome de facto, o zonă a ciprioţilor greci controlată de Guvernul Cipriot, recunoscut pe plan internaţional (59% din suprafaţa insulei) şi o zonă a ciprioţilor turci (37% din insulă), ce sunt separate de o zonă ONU tampon (4% din insulă); mai există 2 baze ale Marii Britanii, suverane, în porţiunea din insulă a ciprioţilor greci. Turcia şi Grecia mai au dispute teritoriale complexe, maritime, aeriene şi teritoriale în Marea Egee.
 • Indonezia dispută suveranitatea asupra provinciei Timorul de Est - pe care a invadat-o în 1975 - cu Portugalia. Indonezia îşi dispută două insule cu Malaezia, care este în conflict cu Singapore asupra altor două insule.
 • Estonia revendică un teritoriu de peste 2 000 km pătraţi în regiunile Narva şi Pechory din Federaţia Rusă, în baza graniţelor stabilite prin Tratatul de Pace de la Tartu din 1920. Conform tratatului de la Riga din 1920, Letonia a revendicat fâşia Abrene/Pytalovo de graniţă, cedată de Republica Socialistă Sovietică Letonă, Rusiei, în 1944. Au loc şi discuţii interminabile asupra unor dispute de graniţă cu Lituania (problema de fond fiind drepturile de exploatare asupra ţiţeiului).
 • Etiopia şi Somalia se află în dispute teritoriale asupra zonei Ogaden, unde trupele etiopiene au penetrat graniţa. Majoritatea din jumătatea sudică a graniţei cu Somalia este o “Linie Administrativă Temporară”.
 • Insulele Falkland constituie revendicarea Argentinei la adresa Marii Britanii (Insulele Malvine), ceea ce a provocat un conflict militar în 1982. Argentina mai revendică şi Insulele Georgia de Sud şi Sandwich, administrate de Marea Britanie.
 • Gabon şi Guinea Ecuatorială sunt în dispută asupra unei graniţe maritime şi asupra insulelor din Golful Corisco. Guinea Ecuatorială mai are dispute şi cu Nigeria, pentru graniţe maritime şi pentru jurisdicţia asupra zonelor bogate în ţiţei din Golful Guinea.
 • Gibraltarul este sursa fricţiunilor dintre Spania şi Marea Britanie. Spania controlează 5 locuri de suveranitate (plazas de soberania) pe şi în afara coastelor marocane - enclava de coastă Ceuta şi Melilla, pe care o contestă Marocul, cât şi insulele Penon de Alhucemas, Penon de Velez de la Gomera, şi Islas Chafarinas.
 • Litoralul de Vest şi Fâşia Gaza sunt ocupate de Israel, statutul curent fiind subiect al acordului interimar israeliano-palestinian. Înălţimile Golan (din Siria) sunt sub ocupaţie israeliană. Israel a ocupat o zonă din teritoriul libanez de la graniţă, numită “Zona de securitate”, în iunie 1978. Trupele israeliene se bat cu trupele siriene în Liban din 1976, şi cu Hezbollahul islamic în sudul Libanului, din 1982.
 • Japonia revendică insulele Etorofu, Kunashiri, Shikotan, şi grupul Habomai (Insulele Kurile), ocupate de sovietici în 1945, şi administrate acum de Federaţia Rusă.
 • Kaşmirul este format din mai multe regiuni, dar este numit "Jammu & Kashmir" după cele mai populate două regiuni din stat, celelalte regiuni fiind Ladakh, Gilgit, Baltistan si Skardu. Pakistan a ocupat multe din aceste regiuni în 1947 (când unele părti au fost luate de China). Cea mai mare parte din statul original Jammu & Kashmir a rămas ca stat în India. India şi Pakistan mai au şi probleme de împărţire a apelor cu privire la râul Indus (Wular Barrage), iar India are dispute de graniţă cu China.
 • Anumite teritorii din Republica Moldova şi Ucraina - inclusiv Basarabia şi Bucovina de Nord - sunt părţi istorice ale României; aceste teritorii au fost încorporate în fosta Uniune Sovietică urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop, în 1940.
 • România este în dezacord cu Ucraina asupra părţii continentale din Marea Neagră, sub care pot exista depozite semnificative de gaze şi ţiţei; în 1997 au căzut de acord asupra unei perioade de 2 ani de negocieri, după care, nerealizându-se un acord, discuţia se poate muta în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga. În prezent, Ucraina încearcă să asigure o populaţie permanentă în Insula Şerpilor, pentru a schimba statutul internaţional al acesteia.
 • Kirghistan este în dispută teritorială cu Tadjikistan în legatură cu graniţa din zona Văii Isfara. Tadjikistan îşi dispută şi majoritatea graniţei cu China.
 • Irlanda de Nord este terotoriu de confruntare între separatişti, loialişti şi administraţia britanică. Primul parlament nord-irlandez s-a deschis în 1921, şi Irlanda (formată din partea de sud a insulei) devine republică cu drepturi depline în 1949. Guvernul britanic se află într-un neîntrerupt conflict cu Armata Republicană Irlandeză (IRA). În timpul Paştelor din 1999, unioniştii din Ulster şi IRA au semnat Acordul din Vinerea Mare, iar în noiembrie au ajuns la o înţelegere constituţională. Oricum, după secole de la cucerire, Irlanda de Nord rămâne parte a Angliei.
 • Cuba disputa Baza Navală SUA de la Guantanamo Bay, închiriată Statelor Unite, în condiţiile în care numai un acord mutual sau abandonarea zonei de către SUA pot înceta închirierea. În prezent, baza americană serveşte întemniţării membrilor Al-Quaeda făcuţi prizonieri în războiul din Afganistan sau în alte circumstanţe.

Загрузка...