Sidebar Menu

loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Relaţiile diplomatice constituie un proces în care stabilirea lor este doar începutul. Acordul de stabilire a relaţiilor diplomatice este un acord cadru, în baza căruia procesul se dezvoltă în continuare. Concomitent sau ulterior stabilirii relaţiilor diplomatice statele pot începe să-şi deschidă misiuni diplomatice. Când relaţiile diplomatice iau amploare, cele două state pot veni în înfinţarea de birouri şi în alte localităţi, decât aceea în care se află sediul misiunii diplomatice. De asemenea cele două ţări îşi pot acorda reciproc mai multe imunităţi şi privilegii decât cele stipulate prin Convenţia de la Viena.

Cea mai profundă dezvoltare a relaţiilor diplomatice se realizează prin înmulţirea şi lărgirea funcţiilor diplomaţiei. Se extind acţiunile de reprezentare, se amplifică negocierile, se adânceşte colaborarea, guvernele se informează reciproc mai mult, interesele cetăţenilor şi ale statului se protejează tot mai bine, cooperarea pe plan internaţional se întăreşte.

Relaţiile diplomatice cunosc de asemeni o largă dezvoltare şi prin inmulţirea subiecţilor de drept internaţional, prin afirmarea independenţei şi suveranităţii popoarelor.

La fel de importantă este şi dezvoltarea relaţiilor diplomatice prin intermediul organismelor şi organizaţiilor internaţionale. ONU şi instituţiile specializate capătă noi membri. Se dezvoltă relaţiile diplomatice în cadrul OSCE şi se extinde diplomaţia prin organisme de cooperare regională.

Загрузка...