Sidebar Menu

loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Grupul industrial şi financiar este un ansamblu de întreprinderi care are acelaşi pol de decizie şi este creat pentru a realiza o divizare pertinentă a economiei în vederea analizei dinamice a acesteia.

Identificarea grupului se bazează atât pe legăturile financiare care pot exista între firme, cât şi pe legăturile personale (familii, origini socioculturale), tehnice (apartenenţa la aceeaşi meserie), economice (raporturile client-furnizor).

În fruntea grupului se află un holding, adică o societate care nu are activitate industrială, dar care posedă şi gestionează portofoliul de acţiuni ale grupului.

Rolul unui holding poate fi explicat astfel:

  1. Societatea holding controlează un ansamblu de participaţii la bănci şi

companii de asigurare (funcţia de mobilizare a capitalurilor de care grupul are nevoie);

  1. Societatea holding controlează un grup de firme, industriale şi de servicii între care se realizează legături financiare suficient de strânse pentru a permite exercitarea controlului dacă firmele din acest grup sunt rentabile; grupul acordă capitalurile necesare pentru a se asigura creşterea pe termen lung;
  2. Societatea holding deţine participaţii minoritare în întreprinderi care se dovedesc rentabile. Astfel, holdingul îşi va creşte progresiv participaţia până la un eventual control; în alte situaţii, holdingul va căuta să profite cât mai mult posibil, cu cele mai mici cheltuieli, comportându-se ca un acţionar care închiriază fonduri.

Din punct de vedere macroeconomic o asemenea structură financiară şi neindustrială a fost criticată deoarece un sector de activitate nerentabil pe termen scurt riscă să fie abandonat de grupurile financiare care investesc în alte sectoare, care, pe termen lung, vor deveni rentabile.

Загрузка...