loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

În functie de combinarea factorilor de productie, de contributiile relative ale laturilor lor (cantitative si calitative) la sporurile de productie sau de venit, pot exista urmatoarele tipuri de  cresteri economice : extensiv, intensiv si intermediar.

Cresterea economica extensiva se caracterizeaza prin rolul preponderent ( peste 55%) a laturilor cantitative ale factorilor directi la modificarea PNB si altor indicatori macroeconomici.

Cresterea economica intensiva se caracterizeaza prin aceea ca peste 55% a sporului de rezultate macroeconomice se datoreaza laturilor calitative ale factorilor de crestere. Acest tip de crestere este specific tarilor dezvoltate si de regula  el succede celei de tip extensiv.

Cresterea economica intermediara reflecta faptul ca exista o contributie egala a celor doua laturi ale factorilor la sporirea productiei.

Masurarea aportului factorilor la cresterea venitului national, a PNB se face cu ajutorul  balantei - sah.

Aceasta cuprinde calcularea si compararea aportului la cresterea economica a doi factori calitativi si doi cantitativi:

 1. a) cresterea numarului populatiei ocupate (DPL);
 2. b) cresterea capitalului fix( DPK);
 3. c) cresterea productivitatii muncii ( DPW);
 4. d) cresterea eficientei folosirii capitalului fix ( DPE)

Cresterea economica este rezultatul mai multor factori care actioneaza interdependent. Conjugarea acestora este  deosebit de dificila , motiv pentru care s-a  recurs la modelari si modele de crestere economica.

Modelul cresterii economice este o schema abstracta si simplificata destinata prezentarii elementare a unui fenomen sau proces economic complex.

Modelele cresterii economice sunt: a) macroeconomice care acopera întregul spatiu economic national (macroeconomic); b) modele dinamice care reflecta modificarea în timp a valorilor parametrilor specifici cresterii economice si corelatiile dintre ei. Acestea reflecta succesiunea de stari efectiv atinse sau previzibile în desfasurarea procesului de crestere pe un orizont de timp.

Metodele se pot clarifica dupa criteriile :                        a) cuprinderii;

 1. b) dupa timp;
 2. c) dupa scopul utilizarii.
 3. a) Dupa sfera de cuprindere:
 4. modele interramuri care reflecta interdependentele tehnologice dintre ramuri;
 5. modele sectoriale care reflecta interdependente tehnologice din cadrul economiei nationale cu ajutorul functiilor economice.
 6. b) Dupa intervalul de timp:
 • modele stationare care se refera la un interval foarte scurt de timp, cresterea fiind posibila la orice nivel;
 • modele dinamice în care timpul este considerat ca o variabila economica care determina modificari structurale, iar cresterea economica este determinata de restrictiile, nu de modificarile structurale.
 1. c) Dupa scopul utilizarii:
 • modele decizionale;
 • modele previzionale care au un caracter descriptiv fiind folosite pentru simulare (Monte Carlo) care permite sa fie studiate sisteme complexe de orice tip.

Modele de optimizare sunt utilizate în economii de comanda unde la nivelul sistemului economic are sens o functie unica având un caracter normativ .

Dintre modelele economice cu o larga recunoastere sunt cele elaborate de MICHAL KALECKI  si  R.F. HARROD.

Loading...