loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Fondul Monetar Internaţional îşi are originea în recesiunea economică din perioada anilor 1930, când mai multe conferinţe internaţionale au convenit să reinstaleze ordinea şi să înceapă procesul economic deoarece valoarea comerţului mondial a scăzut cu peste 60 %. Până în 1940, ţările se aflau sub presiunea cotei aurului care fusese reintrodusă după primul război mondial, cu rate de schimb care s-au dovedit a fi nerealiste.

            În timpul celui de-al doilea război mondial, doi gânditori, John Maynard Keynes de la Trezoreria Angliei şi Harry Dexter White de la Trezoreria SUA au conceput aproape simultan, planuri pentru instaurarea unui sistem monetar complet nou, care să stabilizeze ratele de schimb şi să propulseze comerţul liber prin intermediul unei instituţii naţionale permanente.

            Keynes vedea această instituţie ca pe un tip de bancă mondială centrală, care să creeze masă monetară prin propria autoritate şi să poată acorda suportul financiar ţărilor cu probleme. White susţinea că sursa asistenţei financiare să fie contribuţia ţărilor membre. Forma finală adoptată este un hibrid: Fondul Monetar Internaţional finalizează împrumuturile către ţările membre apelând la rezervele oficiale ale celorlalte ţări membre.

După al doilea război mondial, într-o lume devastată de distrugerile războiului, a apărut imperios necesar un efort colectiv, la nivel global, pentru a pune bazele unui sistem care să asigure un echilibru şi o disciplină financiară şi care să asigure finanţarea unor proiecte cu scop productiv, care să genereze dezvoltare economică. Pentru a realiza aceste obiective ambiţioase, printr-o iniţiativă a Organizaţiei Naţiunilor Unite, s-a organizat o conferinţă la care au fost invitaţi miniştrii de finanţe din 44 de ţări. Această conferinţă s-a desfăşurat în localitatea Bretton Woods din statul New Hampshire din SUA şi a avut ca rezultat înfiinţarea Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare sau, pe scurt, Banca Mondială. De aceea, adeseori, celor două organizaţii li se mai spune şi "Instituţiile Bretton Woods".

Loading...