loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Serviciile bancare au pătruns în circuitul internaţional odată cu dezvoltarea schimburilor economice. Iniţial, băncile comerciale finanţau importurile şi exporturile, asigurau remiterea documentelor, efectuau încasări şi plăţi legate de comerţul exterior şi executau în contul clienţilor lor operaţiuni financiare cu valută străină.

Asigurările internaţionale ca şi serviciile de transport, telecomunicaţii, bancare etc. reprezintă un serviciu ce însoţeşte circulaţia internaţională a bunurilor materiale şi a persoanelor. Clasificarea serviciilor de asigurare internaţională distinge trei categorii: asigurarea bunurilor, asigurarea persoanelor şi asigurarea responsabilităţilor civile.

Operaţiunile internaţionale de asigurări sunt consecinţa următoarelor situaţii: imposibilitatea firmelor naţionale de a acoperi o gamă suficient de largă de riscuri; competitivitatea redusă a firmelor naţionale pe planul primelor de asigurare; importul mărfurilor în condiţia CIF, cu asigurarea în ţările exportatoare.

În principal, există trei grupuri de instituţii financiare ce se ocupă cu problemele riscului, şi anume: băncile comerciale, companiile de asigurare a proprietăţii şi a capitalurilor şi companii de asigurări pe viaţă şi a fondurilor de pensii.

Loading...