loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Formele inflaţiei

Inflaţia prin cerere este generată de dezechilibrele care se manifestă pe piaţa bunurilor şi serviciilor, între cererea de bunuri şi oferta globală inelastică. Efectul unui asemenea dezechilibru este creşterea preţurilor bunurilor şi serviciilor respective, iar la baza fenomenului se află majorarea ofertei de monedă.

Inflaţia prin costuri este generată de revendicările grupurilor sindicale pentru creşterea salariilor şi în acele domenii de activitate unde nu se obţin creşteri de productivitate. Consecinţa majorărilor de salarii este majorarea costurilor bunurilor şi serviciilor care sunt produse, şi ulterior, creşterea preţurilor. La baza creşterii preţurilor se află, astfel, diferenţa dintre creşterea productivităţii şi creşterea salariilor.

I = E

sau I = I(rd) E = E(R) I(rd) = E(R)

Inflaţia importată este un rezultat al participării economiilor la fluxurile internaţionale de capital, bunuri şi servicii şi se manifestă, ca urmare a importului de materii prime şi produse pe care le realizează o anumită ţară. Variaţia cursurilor de schimb în sensul unei evoluţii nefavorabile a acestora, pentru importatori, constituie o modalitate de generare a procesului inflaţionist, datorită majorării costurilor de producţie sub presiunea preţurilor de import.

Inflaţia structurală este determinată de strategia adoptată de unele ţări, de dezvoltare accelerată şi de creşterea economică rapidă, ceea ce implică mobilizarea intensivă a factorilor de producţie. În economie se creează dezechilibre, concretizate în declinul unor sectoare de activitate, apariţia unor noi ramuri şi crearea de noi capacităţi de producţie.

Loading...