loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Strategia de preţ corelată cu cererea - se bazează pe luarea unor decizii referitoare la nivelul diversitatea şi mobilitatea preţurilor pornind de la cunoaşterea elasticităţii cererii faţă de preţ, comportamentul consumatorilor, legătura dintre preţ şi ciclul de viaţă al produselor şi alte aspecte ale cererii faţă de produsele cu care firma este prezentă pe piaţă sau doreşte să le lanseze.

  1. Strategii bazate pe elasticitatea cererii faţă de preţ. Un element important ce poate fi utilizat de către întreprinderi la elaborarea strategiei preţurilor sale îl constituie coeficientul de elasticitate a cererii faţă de preţ. Pentru luarea unor decizii corecte firma trebuie să determine elasticitatea cererii faţă de preţ a produselor sale, să determine dacă produsele sunt rigide, elastice sau slab elastice la modificările preţului. De asemenea este recomandată studierea elasticităţii cererii produselor proprii de marcă, în comparaţie cu elasticitatea cererii globale pentru categoria dată de produse. În aşa mod ofertanţii de produse şi servicii, cunoscînd consecinţele modificării preţurilor la mărfurile sale asupra volumului, desfacerilor sunt în stare sa-şi proiecteze activitatea sa şi anume cifra de afaceri.
  2. Strategii bazate pe comportamentul consumatorilor. De multe ori cumpărătorii iau o decizie de cumpărare care nu are la bază cunoaşterea precisă a preţului pentru această categorie de produse şi respectiv a avantajului financiar de pe urma cumpărării unui produs la preţ mai mic.

Acest lucru este lămurit prin aceea că producătorii şi distribuitorii, pentru a genera concurenţa prin preţuri, utilizează orice mijloc pentru a face cît mai dificilă comparaţia între preţuri. În acest scop ei folosesc pentru aceleaşi produs unităţi de măsură fizice diferite, vînzarea unor modele identice sub mărci diferite,schimbarea frecventă a modelelor.

În aceste situaţii este foarte important de a cunoaşte comportamentul consumatorilor şi cum interpretează ei preţurile: 1 .Inacceptabile - exclud cumpărarea. 2.Scumpe - este justificată cumpărarea. 3 .Rezonabile - cumpără. 4.Ieftin - este o afacere.

5.Foarte ieftin - cumpără imediat,dar nu ascunde ceva?

Loading...