loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Noţiunea de preţ este comună atât pieţei interne a unei ţări, cât şi celei externe, adică preţul reprezintă suma de bani pe care intenţionează să o obţină vânzătorul şi pe care este gata să o plătească cumpărătorul sau expresia bănească a unui produs care este realizat pe piaţa internaţională. El este caracterizat prin următoarele trăsături:

  1. este preţul la care se înfăptuiesc tranzacţiile de import-export de proporţii mari, excluzându-se relaţiile de barter, compensările, livrarea mărfurilor în cadrul ajutoarelor umanitare, realizarea producţiei firmelor mixte ş.a;
  2. este preţul care se foloseşte în cadrul tranzacţiilor regulate pe cele mai importante pieţe;
  3. este preţul tranzacţiilor, unde plăţile se efectuează în valută liber convertibilă.

Factorii ce determină nivelul preţurilor mondiale:

  • capacitatea de cumpărare a clientului;
  • volumul producţiei care îl interesează pe cumpărător;
  • caracteristicile produsului şi utilitatea lui;
  • volumul producţiei livrate de vânzător;
  • cheltuielile de producţie aferente fabricării şi realizării.

Fundamentarea preţurilor în comerţul extern este un proces mult mai complex ca determinarea preţurilor la nivel naţional. Aceste diferenţe rezultă din mai multe cauze, şi anume: rolul statului în formarea preţurilor diferă de la o ţară la alta; piaţa internaţională presupune mai multe componente decât piaţa naţională; productivitatea muncii diferită; pentru fiecare ţară este specifică politica bugetară, monetară, valutară, fiscală; preţurile de export sunt mai mari decât preţurile din interiorul ţării, fiindcă ele conţin mai multe elemente structurale (cheltuieli de transport, taxe vamale).

Loading...