loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Teoria marketingului şi conceptualizarea termenilor specifici încep să se contureze la începutul secolului nostru, devenind accentuate abia în perioada postbelică, în special după 1950. Preocupările ştiinţifice în domeniul marketingului, în economiile avansate, încă de la începutul secolului al XX-lea sunt efect al necesităţii de a cunoaşte şi anticipa nevoile de consum şi utilizare a produselor de către consumatorii vizaţi, mai ales într-o societate aflată sub influenţa dinamismului economic şi demografic.

Definirea şi prezentarea rolului marketingului trebuie să se constituie într-o etapă preliminară a descrierii principalelor activităţi necesare în activitatea  unei întreprinderi în ceea ce priveşte orientarea spre consumator. În prezent, esenţial pentru orice organizaţie, întreprindere este câştigarea şi păstrarea clienţilor.

 

Prin urmare, înţelegerea marketingului, ca optică de orientare a activităţii economice, porneşte de la conturarea clară a ariei de cuprindere a acestuia şi de la o delimitare faţă de celelalte domenii economice. Marketingul, spre dezamăgirea specialiştilor care duc o muncă susţinută în teoretizarea acestei discipline, a fost şi este considerat, destul de des, doar vânzare, promovare sau publicitate. Aceste activităţi amintite au o importanţă mare în evoluţia unei întreprinderi, însă ele nu reprezintă decât  o mică parte din gama de activităţi ale marketingului. După cum se va vedea, în capitolele următoare va fi prezentat, pe larg, conceptul de marketing mix, concept ce reuneşte un ansamblu de activităţi privind produsul, preţul, distribuţia şi promovarea (cei 4P ai marketingului), ansamblu deschis propriei îmbogăţiri conceptuale.

Loading...