1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Factorii care intervin in mod indirect asupra dezvoltarii cresterii economiei nationale sunt de fapt, capacitati de exprimare sau metode de dirijare ale principalelor activitati economice.

Dintre acesti factori amintim:

  1. Dimensionarea cererii agregate, adica orientarea consumatorilor pe anumite niveluri de cerere astfel incat sa nu existe temporar sau permanent deficit economic si lipsa de produs.
  2. Dirijarea capacitatii de absorbtie a pietei, adica dimensionarea activitatilor comerciale (vanzare-cumparare) intre participantii din piata (ofertant-consumator) astfel incat fiecare dintre acestia sa se prezinte si sa reactioneze in functie de manifestarile celorlati participanti.
  3. Evicientizarea sistemului economico-financiar in sensul usurarii transferurilor monetare intre participantii din piata.
  4. Pastrarea cat mai constanta a ratei economisirii si investitiilor in sensul pastrarii fizice pe piata a unui volum constant de transfer bancar.
  5. Competitivitatea producatorilor in sensul in care pe piata sa ramana doar competitorii care prezinta valori reale si optimizare a utilizarii sau realizarii productiei.
  6. Migratia fortei de munca si migratia fortei de capital catre sectoare care sunt capabile sa acopere excedentul.
  7. Factorii reziduali ai determinarii cresterii economice sunt de fapt, mecanisme sau politici de orientare si control asupra dezvoltarii reale economice.

Dintre acesti factori amintim: politica fiscala a statului, politica bugetara a statului, inclinatia marginala de export si import, reconversia profesionala si orientarea populatiei catre sectoare economice neacoperite.

Analizand factorii dezvoltarii economice s-a demonstrat faptul prin care cresterea economica cunoaste doua orientari si anume: crestere economica cantitativa reprezinta cresterea capitalului si resurselor de munca care determina o productivitatecrescuta, sporirea locurilor de munca si energie consumata mare; cresterea economica calitativa reprezinta eficienta maxima cu consecinte asupra mediului institutional si economic favorabil. Sub aceasta raportare, creste productivitatea, se maresc investitiile si scade consumul specific.

Modul in care cele doua cresteri economice se imbina formeaza dimensiunea structurala a cresterii economice care reprezinta o functie matematica raportabila asupra dimensiunii muncii, a capitalului si a progresului tehnic analizat intr-un spatiu determinat si intr-o anumita perioada de timp.

y = f(L,K,A)

L - dimensiunea muncii; K - dimensiunea capitalului; A- progres.

Cresterea economica extensiva se caracterizeaza prin contributia preponderenta a laturii cantitative a sporului si aspectului economic determinat prin utilizare, a factorilor directi de utilizare si utilizati la sporirea PIB-ului sau altor indicatori macroeconomici care conditioneaza acumulari ale avutiei. In aceste conditi, putem spune ca acumularile sunt sustinute sau au sustinere pe piata ca efort al investitiilor si cresterii capacitatilor de productie.

Cresterea economica intensiva presupune o contributie preponderenta a laturii cantitative a factorilor utilizati la sporirea PIB-ului sau a altor indicatori macroeconomici, utilizand eficienta sustinuta, ceea ce orienteaza sau conduce la cresterea progresului tehnic.

Cresterea economica necesita alocarea unor resurse importante pentru sporirea bunurilor de capital, laturii educationale, aspectului cercetarilor stiintifice cat si protectia mediului inconjurator. In aceste conditii, costul de oportunitate (C.O) al cresterii economice la nivel macroeconomic consta in mentinerea constanta in consumul curent a parametrilor sacrificati astfel incat cresterile previzibile ale productiei sa pastreze aspecte si tendinte ce motiveaza dimensiunea cresterii economice.

Raportand investitiile nete asupra consumului specific se observa o pastrare a tendintelor evolutive intre consumul prezent si consumul viitor care pe ansamblu sa pastreze aspectul cresterii sustinute.        

Dezvoltarea economica durabila reprezinta pe de-o parte crestere economica sustinuta, cu pastrare si ameliorare a sanatatii natural umane a evolutiei, traiului si conditiilor de munca, iar pe de alta parte asigura ambianta democratiei din viata sociala.Ea se expliciteaza prin indicatorul: indicele dezvoltarii umane care de fapt reprezinta expresia economica a dezvoltarii societatii cantitativa si calitativa, cat si valoarea capitalului natural, uman si social dezvoltat.

Dezvoltarea competitiva sau globalizarea dezvoltarii economice reprezinta un concept economic teoretic care doreste realizarea dezvoltarii continue unilaterale pentru toti membrii societatilor umane. Practic, acest indicator este greu de rezolvat. Din aceste consideratii dezvoltarea durabila este definita ca dimensiune naturala ce exista numai atata vreme cat mediul creat de om este compatibil cu mediul natural.

Dimensiunea economica a dezvoltarii durabile poate fi explicata ca competitivitate concurentiala intre participanti.

Dimensiunea socio-umana prezinta aspectul prin care toate iesirile din mediul creat de om, trebuie sa raspunda direct nevoilor si necesitatilor sau intereselor prezente si viitoare ale generatiilor care coexista si se succed. In aceste conditii, generatia actuala face anticipat justificari asupra conditiilor si mediilor de viata ale generatiilor viitoare.

Dimensiunea national strategica a dezvoltarii durabile reprezinta compatibilitatea cresterii economice cu criteriile de optimizare ai randamentelor cresterii atat pe plan natinal, cat si regional sau mondial. Compatibilitatea in timp si spatiu a celor patru dimensiuni ale cresterii economice durabile confera modelul matematic al dezvoltarilor viitoare sau caracterul justificativ durabil a cresterilor economice.