loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Previziunea financiara exprima planul de dezvoltare financiara a firmei pe baza potentialului si a oportunitatilor de care aceasta dispune. Planul financiar reprezinta un ansamblu de decizii cu impact financiar, menite sa asigure nu numai functionarea firmei, ci si dezvoltarea ei.

Unul dintre riscurile cu care se poate confrunta firma dvs. este si riscul financiar, care se manifesta prin aparitia unor dereglari in sistemul de incasari si plati, dereglari care, necontrolate, pot duce la insolvabilitatea firmei si, implicit, la disparitia ei. Planificarea financiara este un proces care raspunde la urmatoarele intrebari:

  • care vor fi resursele financiare necesare functionarii si dezvoltarii firmei;
  • cand este nevoie de aceste resurse;
  • de unde vor fi ele procurate;
  • care sunt posibilele riscuri de infruntat.

Planificarea financiara se poate face pe termen scurt - 1 an -  (se vizeaza realizarea unui beneficiu maxim, de obicei prin cresterea volumului vanzarilor si reducerea costurilor de productie);  pe termen mediu - 1-3 ani – (se urmareste inlocuirea unor produse al caror ciclu de viata se apropie de sfarsit sau innoirea tehnologiei de fabricatie pentru produsele inca viabile); pe termen lung (3-5 ani, obiectivul principal fiind cresterea capitalului si extinderea segmentului de piata)

Resursele de care dispune firma pentru acoperirea nevoilor financiare sunt resurse interne (autofinantarea, cesiunea de active) sau resurse externe (imprumuturi bancare, credite comerciale, subventii, cresterea capitalului prin aporturi in numerar sau in natura). Pentru a evita un blocaj financiar, trebuie parcurse urmatoarele etape:

  • stabilirea nevoilor de finantare;
  • identificarea surselor de finantare interna;
  • determinarea necesarul de finantare externa;
  • alegerea momentului de contractare a imprumuturilor.

Echilibrul financiar se obtine atunci cand firma nu isi depaseste capacitatea de a se imprumuta. Elementele-cheie ale planificarii financiare pe termen scurt sunt:

     

  1. Determinarea necesarului de fond de rulment si al trezoreriei nete

Fondul de rulment este partea din capitalul permanent destinata si utilizata pentru finantarea activitatii curente de exploatare. Fondul de rulment este partea din capitalul permanent destinata si utilizata pentru finantarea activitatii curente de exploatare. Necesarul de fond de rulment (NFR) este un element de activ reprezentand activele circulante care trebuie finantate din fondul de rulment.

NFR = AC – DC

Unde: AC = active circulante (mai putin disponibilitatile banesti)

DC = datoriile curente (pe termen mai mic de un an)

Trezoreria neta reprezinta diferenta dintre fondul de rulment (FR) si necesarul de fond de rulment (NFR).

TN = FR – NFR

  1. Planul de trezorerie

Planul de trezorerie este baza planificarii pe termen scurt, scopul lui fiind acela de a prognoza incasarile si platile viitoare. De obicei se folosesc doua planuri de trezorerie: un plan anual si un plan zilnic.

Planul anual serveste unor scopuri cum sunt, recapitularea in fiecare luna a incasarilor si platilor, compararea rezultatelor obtinute cu prognozele facute si, daca este cazul, efectuarea corectiilor necesare, previzionarea din timp a deficitului de mijloace financiare si cautarea din timp a celor mai bune solutii pentru acoperirea lui, determinarea excedentului de mijloace financiare si cautarea din timp a celor mai bune solutii de plasare a lui (investitii, plasamente financiare etc.).

Prin planul zilnic se urmareste controlul incasarilor si platilor zilnice cu scopul de a forta accelerarea incasarilor si/sau, atunci cand este cazul, intarzierea platilor, precum si limitarea la maximum a apelarii la credite pentru acoperirea nevoilor de finantare. Pentru o firma care lucreaza cu sistemul bugetelor pentru fiecare departament, planul de trezorerie este alcatuit din totalitatea planurilor departamentale.

Este recomandata existenta permanenta a unui nivel minim al lichiditatii. Acest nivel poate sa acopere desincronizarile incasari/plati, generate de factori neprevazuti; sa previna posibile probleme ce pot aparea din cauza imposibilitatii de plata din partea clientilor; sa  poata pune la dispozitie lichiditati pentru a beneficia de oportunitatile ce apar pe piata (reduceri de preturi la materii prime, plati in avans cu discount etc.).

Situatia soldurilor lunare ale planului de trezorerie va indica cum trebuie sa procedati la un moment dat daca soldurile lunare sunt pozitive  (probleme de finantare pe termen scurt) sau daca soldurile lunare sunt negative (cand trebuie luata in calcul acoperirea nevoii de lichiditati prin contractarea de credite). Un plan de trezorerie nu este altceva decat un instrument care ajuta in administrarea eficienta a firmei si a carui valoare depinde de corectitudinea datelor utilizate. Cu cat este mai corect intocmit (desi de multe ori este dificil de realizat acest lucru), cu atat vor fi mai mari sansele de a lua decizii optime.

Loading...