Tipărire
Categorie: Management
Accesări: 532
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

O lume fără frontiere - noi şi Internetul

 

 

Ca orice lucru care pătrunde pe neaşteptate în viaţa noastră, care ne mănâncă timpul şi uneori nervii, Internetul ne influenţează viaţa cotidiană.

Internetul este o reţea de întindere mondială care cuprinde o vastă colecţie de informaţii şi resurse disponibile prin intermediul calculatorului. Actualmente peste 300 de milioane de oameni folosesc Internetul. Acesta tinde să devină infrastructura de bază a societăţii moderne.

Apariţia Internetului a produs schimbări mari în viaţa noastră, schimbări ce pot fi benefice sau dimpotrivă, dăunătoare. În continuare vom urmări  câteva din avantajele şi dezavantajele utilizării Internetului.

Internetul este cel mai mare, complet şi complex instrument de învăţare din lume. Prin intermediul lui se pot citi cărţi, articole de specialitate la care altfel poate că nu am avea acces. El ne satisface “foamea” noastră de informaţie, care parcă nu se mai potoleşte niciodată. Cu tot bombardamentul informaţional de pe canalele de ştiri , mereu găsim ceva nou care să ne capteze atenţia.

De o bună perioadă de timp,  învăţământul interactiv şi educaţia la distanţă sunt tot mai des folosite în cadrul unor universităţi libere şi deschise. În cadrul acestui tip de învăţământ materialele tipărite sau multiplicate au fost înlocuite cu casete video sau cu materiale difuzate prin poşta electronică. Profesorul distribuie prin e-mail chestionarele, problemele, recepţionând la final soluţiile şi răspunsurile.

Marele avantaj al unui astfel de sistem de învăţământ la distanţă constă în economia de timp, în posibilitatea de a alege momentul lecţiei şi de a parcurge din ea atât cât se poate asimila. Totul se poate petrece la domiciliu, în mediul familial, fără elemente perturbatoare şi fără cheltuieli.                     

Spaţiul cibernetic a devenit o nouă frontieră în ceea ce priveşte relaţiile sociale. Internetul este locul de întâlnire agreat de un mare număr de persoane , este un loc de comunicaţie la fel de bun ca oricare altul, unde oamenii îşi fac prieteni, colegi, iubiţi, cunoştinţe. Cu ajutorul lui reuşim să ţinem legătura cu cei dragi de peste mări şi ţări.

Pentru o flecăreală serioasă, sistemul IRC (Internet Relay Chat) este de neînlocuit. Reţeaua globală de conversaţie permite oamenilor din lumea întreagă să flecărească 24 de ore pe zi despre nimic în mod special. Fără îndoială acest mijloc de comunicare induce schimbări în modul de gândire, de percepere a lumii, în modul de raportare la realitatea înconjurătoare. De exemplu atunci când vorbim cu cineva pe internet putem să nu fim sinceri, să ne creăm o imagine falsă care să nu fie în concordanţă cu ceea ce suntem noi în realitate.

 Atunci când purtăm o discuţie cu cineva pe un “chat room “, toţi avem şanse egale de a ne exprima. Indiferent de status, bogăţie, rasă, toţi pornesc de la acelaşi nivel. Ceea ce determină influenţa noastră asupra celorlalţi constă în abilitatea noastră de a comunica. La acest mijloc de comunicare recurg mai ales persoanele mai timide, mai reţinute  în viaţa reală care au astfel posibilitatea de a-şi exprima mai liber părerile.      

Pe lângă atâtea avantaje, utilizarea Internetului are şi anumite dezavantaje. Asociaţia Americană a Psihologilor a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă “abuzul de internet”, care s-ar putea număra printer bolile civilizaţiei mileniului III. Nu Internetul face rău oamenilor, ci modul în care aceştia îl folosesc.

Psihologii au afirmat că persoanele care sunt dependente de Internet, o fac din necesitatea de a-şi satisface anumite nevoi precum : nevoia de suport social, nevoia de comunicare etc.                                                                                                

Reţeaua Internet reprezintă una dintre cele mai bune resurse mondiale de evitare a muncii. Atunci când trebuie să terminăm neapărat un raport, sau o lucrare, mai întâi aprindem calculatorul pentru a juca un biliard sau pentru a mai conversa cu prietenii.                                    

Deşi camerele de discuţii (chat rooms) sunt de un real folos atunci când vrei să stai la poveşti cu cineva , ele reprezintă, conform unui studiu sociologic întreprins în S.U.A.,  şi mijlocul prin care unele persoane căsătorite caută relaţii extraconjugale. Majoritatea celor implicaţi în relaţii cu sexul opus prin Internet sunt încredinţaţi că nu fac nimic rău. Cu toate acestea partenerii lor se simt înşelaţi, victime ale infidelităţii electronice, chiar dacă în majoritatea cazurilor nu are loc un contact fizic propriu-zis.Consilierii americani în probleme maritale sunt de aceeaşi părere şi afirmă că pomenitele “chat rooms” provoacă tot mai multe divorţuri.                                     

Utilizând Internetul scade activitatea fizică pentru că oamenii devin mai comozi, petrec din ce în ce mai mult timp în faţa calculatorului. Ei preferă să vorbească pe Internet cu prietenii decât să se întâlnească cu aceştia.   

Părerea mea este că Internetul trebuie utilizat cu foarte mare atenţie, iar copiii nu trebuie lăsaţi  sub nici o formă să îl folosească dacă nu sunt supravegheaţi. El îţi poate fii un prieten de nădejde la nevoie (de exemplu ca şi sursă de inspiraţie pentru un eseu, referat ) şi te poate ajuta să îţi îmbogăţeşti cunoştinţele, să îţi lărgeşti orizontul, dar în acelaşi timp te poate face să îţi pierzi timpul preţios.                                                                                  

Cu certitudine nu putem afirma că Internetul este bun sau dimpotrivă este rău, pentru că ar fi nejustificată o astfel de afirmaţie, dar cu siguranţă putem să fim mai atenţi în ce scopuri îl folosim.                                          

 

Bibliografie:        

 

 

Teuşdea Andreea

                                                                                                                                                              Grupa 10

                                                                                                                                                               Anul I