loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

În 1875 se redeschide chestiunea orientală, prin mişcările antiotomane din Bosnia, Herţegovina şi, câteva luni mai târziu, prin acelea ale bulgarilor. Rusia, care contribuise la declanşarea acestor mişcări, profită pentru a-şi pune în evidenţă interesele ei în Peninsula Balcanică. Austro-Ungaria şi Anglia îi supraveghează manevrele diplomatice, afirmându-şi propriile lor interese: drumul Salonicului şi zona de influenţă în Bosnia şi Herţegovina în cazul primei, menţinerea Imperiului Otoman în cazul celei de a doua.

Conferinţa ambasadorilor de la Constantinopol nu se soldează cu nici un rezultat, pentru că de fapt toată lumea voia sa eşueze. Drumul Rusiei e deschis şi ea caută să-l lărgească prin înţelegere cu Austro- Ungaria, de care Germania nu e străină. La 15 ianuarie 1877 între cele două puteri se semnează o convenţie secretă, negociată din 1876 la Sibiu, prin care Austro-Ungaria promite neutralitatea în caz de război ruso-turc şi împiedicarea unei a treia puteri, respectiv a Angliei, de a interveni, şi obţine, în schimb, din partea Rusiei, acordul de a ocupa Bosnia şi Herţegovina.

Carol I, domnitorul românilor

La sfârşitul războiului, la care participă şi România, cu armata sa de partea Rusiei (Carol I a fost comandantul suprem al forţelor ruso- române care au luptat la cucerirea Plevnei, principala bătălie din acest război), Rusia uită de promisiunile sale către Austro-Ungaria între care şi aceea de a nu încheia o pace fără consultarea celorlalte puteri, şi, la îndemnul lui Ignatiev, ambasadorul de la Constantinopol, semnează la San Stefano, la 3 martie 1878, o pace cu Poarta Otomana, prin care Bosnia şi Herţegovina sunt declarate autonome, se prevăd cuceriri în dauna Turciei în Asia şi Europa (Dobrogea, pe care o cedează României în schimbul Basarabiei de Sud) şi mai ales se stipulează crearea unei Bulgarii Mari sub directa sa influenţă. Mai cu seamă Marea Britanie şi Austro-Ungaria reacţionează şi îl determină pe Bismarck să convoace congresul de la Berlin. Rusia cedează.

Loading...