loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Ciocnirea anglo-franceză era practic inevitabilă de vreme ce britanicii îşi concepeau politica germană în termenii reconstrucţiei economice a Republicii de la Weimar, în timp ce partea franceză, în încercarea de a controla evoluţia Germaniei, se folosea tot de un instrument economic, reparaţiile.

Din nefericire, divergenţele anglo-franceze erau departe de a fi limitate la problema germană. Dezmembrarea Imperiului otoman ţi crearea Turciei sub autoritatea lui Mustafa Kemal avea să dea naştere unor diviziuni adânci între cei doi foşti aliaţi. Astfel, conflictul greco-turc a găsit cele două mari puteri în tabere opuse, Kemal, sprijinit de Franţa şi Italia obţinând în august 1922 o victorie decisivă împotriva Greciei ce beneficia de ajutorul Marii Britanii. În urma Tratatului de la Lausanne (1923) Turcia recupera întreaga Anatolie precum şi teritorii europene. De asemenea rivalitatea legată de fostele teritorii arabe ale Imperiului Otoman a contribuit enorm la adâncirea divergenţelor în problema germană.

Politica progermană a Angliei în această perioadă era văzută de  o serie de factori de decizie de la Londra ca o reîntoarcere la tradiţionala politică de sprijinire a echilibrului continental. Astfel, Franţei, devenită principala putere a continentului, trebuia să i se opună o contrapondere şi singura capabilă să joace acest rol era fostul inamic. Era însă o interpretare simplistă a sistemului echilibrului de putere şi una în mod evident eronată date fiind raportul de forţe potenţial franco-german.

Opţiunile britanice privitoare la reconstrucţia Europei erau puternic influenţate de activitatea renumitului economist John Maynard Keynes, autor al Consecinţelor economice ale păcii (1919), care vedea patru soluţii principale pentru reconstrucţia Europei: revizuirea tratatelor, mai ales în ceea ce priveşte reparaţiile şi în strânsă legătură cu aceasta, rezolvarea problemei datoriilor interaliate (prin anularea celei mai mari părţi), un mare împrumut internaţional subscris în primul rând de Statele Unite combinat cu reforme monetare în mai toate statele europene, restaurarea comerţului dintre estul şi vestul Europei, inclusiv reluarea legăturilor cu Rusia.

Loading...