loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Un prim pas spre anexarea Austriei fusese făcut prin semnarea pe

11 iulie 1936 a unui acord germano-austriac, iar pe parcursul anului 1937 presiunile germane au crescut constant, atingând apogeul în februarie-martie 1938.

În cursul unei întrevederi din 12 februarie 1938 cu cancelarul Schuschnigg, Hitler a ameninţat cu invazia în cazul în care naziştilor austrieci nu li se permitea să joace rolul dominant în guvernul de la Viena. Deşi cancelarul austriac a acceptat cererile germane, ulterior a optat pentru singura soluţie pe care o mai avea la dispoziţie: tranşarea chestiunii statutului Austriei printr-un referendum ce urma să fie  organizat pe 13 martie. Pentru a nu risca un eventual rezultat negativ, liderul nazist a ordonat însă invadarea Austriei pe 12 martie, acţiunea militară fiind legitimată prin organizarea de către nazişti a unui referendum pe 10 aprilie, votul fiind covârşitor (97%) în favoarea Anschluss-ului.

În contextul noilor evoluţii politice, a apropierii dintre Italia şi Germania dar mai ales datorită obsesivei dorinţe de a evita o înfruntare militară europeană cu consecinţe dezastruoase liderii Marilor Puteri occidentale s-au limitat la a protesta diplomatic faţă de anexarea Austriei, fapt care contravenea angajamentelor existente în tratatul de la Versailles.

Loading...