loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Consiliul european este compus din sefii de stat sau de guvern si ministrii de Externe ai statelor membre. inceputurile acestei institutii dateaza din 1961, cand sefi de state si guverne din cadrul comunitatilor europene existente au organizat mai multe intalniri sub forma unor conferinte la nivel inalt, cu scopul de a discuta diverse aspecte ale cooperarii politice dintre statele membre, fara ca aceste intalniri sa fie stipulate in tratatele originare. Aceste reuniuni nu aveau loc in mod regulat, ci numai atunci cand necesitatile o impuneau.
Consiliul european propriu-zis s-a constituit in anul 1974, cand cu ocazia reuniunii de la Paris sefii de state si de guverne au adoptat un document final, in care se inscria stabilirea unei periodicitati a intalnirilor acestora.    

            Oficializarea Consiliului european s-a realizat abia in 1986, prin Actul unic european, care inscria componenta sa din sefii de state si de guverne, asistati de ministrii Afacerilor Externe si de Presedintele Comisiei, fara a-i stabili insa rolul si atributiile.

            Institutionalizarea Consiliului european s-a produs prin Tratatul de la Maastricht, din februarie 1992. in art. 5 se prevedea: "Consiliul european da Uniunii impulsurile necesare dezvoltarii sale si ofera orientarile politice generale". El se reuneste "de cel putin doua ori pe an, sub presedintia sefului de stat sau de guvern al statului membru care exercita presedintia Consiliului. Consiliul european prezinta Parlamentului european un raport la sfarsitul fiecarei reuniuni a sa, precum si un raport scris anual care vizeaza progresele realizate de Uniune", in iulie 2002, Consiliul european de la Sevilla a modificat organizarea activitatii institutiei, inscriind reunirea ei de patru ori pe an, cate doua pe fiecare semestru. Tratatele comunitare nu reglementeaza conditiile de functionare a acestei institutii. De altfel, ea nu a beneficiat de la inceput, dupa cum s-a aratat, de o baza juridica propriu-zisa.

               Rolul Consiliului european se concretizeaza in directionarea politicii constructiei comunitare. in acest scop, el indeplineste urmatoarele atributii: orienteaza constructia comunitara, impulsioneaza si coordoneaza politicile comunitare generale, practic fiecare capitol de acquis comunitar fiind fundamentat pe o politica determinata. Consiliul european are un rol esential in impulsionarea si orientarea politica, economica si sociala in ansamblul activitatilor Uniunii Europene; indeplineste un rol de concentrare si
conciliere, intervenind pentru deblocarea situatiilor de criza ori oferind solutii in caz de dezacord intre statele membre; arbitreaza conflictele intre institutiile Uniunii Europene; defineste noile sectoare de activitate comunitara. Un rol major ii revine Consiliului european in adoptarea deciziilor politice cu privire la constructia europeana in domenii precum: reformele tratatelor si institutiilor; finantarea bugetului european; largirea Uniunii Europene; pozitia Uniunii pe arena internationala; moneda unica etc.
            Hotararile Consiliului european nu au valoare juridica, desi ele indica vointa statelor membre; pentru a capata caracter juridic, ele trebuie sa urmeze procedurile specifice dreptului comunitar, adica transpunerea lor in propuneri formulate de Comisia Europeana, votate apoi de Parlament si de Consiliul Uniunii Europene.
Presedintia Consiliului european este asigurata, conform hotararilor adoptate, prin rotatie, de catre fiecare stat membru, pentru o perioada de 6 luni.
            Deciziile se iau prin consens, prin baza negocierilor prealabile dintre statele membre.
            Consiliul european are stranse relatii cu celelalte institutii ale Uniunii Europene. Orice reuniune incepe cu o declaratie a Presedintelui Parlamentului European. De asemenea, Presedintele Consiliului european prezinta, in fata deputatilor, activitatea pe perioada mandatului, care se continua cu dezbateri parlamentare. in ceea ce priveste relatiile cu Comisia Europeana, Presedintele acesteia participa la reuniunile Consiliului european; dupa reuniune, acesta din urma trimite concluziile Comisiei Europene. Consiliul Uniunii Europene este cel ce pregateste reuniunile Consiliului european si adopta, impreuna cu Parlamentul European, textele juridice care pun in aplicare orientarile stabilite de acestea.

Loading...