loading...
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

1 Conceptul de Institutii Comunitare

Se caracterizeaza prin urmatoarele elemente specifice:

  1. au rolul de a pune in aplicare, în temeiul competentelor lor, regulile juridice fundamentale de constituire si de functionare a Comunitatilor si a U.E.
  2. sunt create prin tratatele de infiintare a Comunitatilor Europene
  3. în domeniile în care actioneaza sunt dotate cu puterea de a lua decizii si de a le impune statelor membre; din aceasta perspectiva ele reprezinta o desprindere de schemele traditionale ale cooperarii internationale, în care executarea tratatelor este supusa disponibilitatii semnatarilor, suveranitatea nationala fiind cauza principala a asa-numitei "paralizii a tratatelor"
  4. prin natura lor, ele reprezinta interesele statelor (Consiliul), interesele Comunitatilor (Comisia),interesele popoarelor (Parlamentul) si interesele dreptului (Curtea de Justitie) beneficiaza de o anumita autonomie juridica, administrativa si financiara, corolar al specificitatii lor functionale.

 

2 Organele comunitare se diferentiaza prin faptul ca:
a. indeplinesc functii consultative, cu caracter tehnic ori financiar, auxiliar;

  1. sunt prevazute prin tratate, altele sunt create de catre institutii in vederea exercitarii atributiilor lor; cele infiintate prin tratate pot avea personalitate juridica sau o simpla autonomie financiara; cele create de institutii trebuie sa aiba fundamentul în tratate, sa nu fie dotate cu puteri proprii de decizie, ci numai cu functii de executie strict controlate, sa nu modifice echilibrul institutional.
    Institutiile comunitare sunt acele organe create prin tratatele de infiintare a Comunitatilor Europene, care neavând personalitate juridica, reprezinta interesele statelor, ale comunitatilor si popoarelor, asigura respectarea dreptului si actioneaza în domenii strict limitate, fiind dotate cu puterea de a lua decizii la nivel comunitar, pe care le impune statelor membre.
    Organele comunitare sunt acele elemente structurale, create prin tratate sau de catre institutiile comunitare, în vederea indeplinirii unor functii consultative auxiliare cu caracter tehnic, financiar si de alta natura (Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic si Social).
Loading...