Pin It

În ce privește regimul pedepselor a infracțiunilor penale, legile lui Hammurabi erau foarte dure (fiecare al 8 articol, prevedia pediapsă cu moarte, în total numărăm 34 de cazuri).

Infracțiunile erau divizate în 5 categorii.

  • contra personalității.
  • proprietății.
  • familiei.
  • justiției.
  • infracțiuni militare.

Pentru infracțiuni sunt instituite diverse pedepse,care erau aplicată în conformitate cu poziția infractorului în socieetate. De exemplu,dacă medicul era socotit vinovat în decesul pacientului, bogat și care purtra o funcție socială,i se tăia un deget. Dacă deceda un sclav a aristocratului,medicul era dator să dee alt sclav în loc , ca despăgubire.

Legile lui Hammurabi prevediau și responsabilitatea colectivă, dacă infractorul nu era prins, despăgubirea o plătia comunitatea dată.

Responsabilitatea familiei. Dacă era ucisă fiica unui aristicrat,apoi fiica infractorului tot este ucisă. Este ucis fiul arhitectorului, dacă casa se dărămă și ucidea fiul proprieetarului.

Se practică izgonirea din comunitate a infractorului.

Aplicarea talionului, nimeni nu putea pricinui daună mai mare infractorului de cît el a săvîrșit.

Vinovățiia nu se socoate dacă nu a fost dovedită, ori făcută în stare de iresponsabilitate, ori error.

Funcțiile judecătorești aparțineu preoților,evident procesul avînd loc în temple. Pe timpul lui Hammurabi, funcțiile judecătorești se înfăptuesc de un tribunal special, colegii de judecători. Procesele penale și civile nu sunt separate. Sentința ,nu putea fi discutată.

Conform Lejilor lui Hammurabi, se permitea depunerea mărturiilor, Dacă nu existau probe scrise, mărturii, se folosia jurămîntul a inculpatului. Jurămîntul se folosia și în caz de furt, cănd infractorul nu este depistat.

Ordalia. Este ultima formă de dovadă,dacă nu sunt martori, și lipsesc alte probe. Ordalia este un proces complex și este folosit în 2 cazuri (proces de vrăjitorie, caz de adulter, art. 132).

Persoana acuzată ese aruncată în rîu, și dacă ese la suprafață apoi este nevinovată.