Pin It

 Potrivit articolului 103 Cod Penal., aceasta masura se dispune de catre instanta judecatoreasca, in momentul solutionarii unei cauze penale supusa judecatii. Masura obligarii la tratament se dispune de catre instanta atunci cand se constata ca faptuitorul a savarsit fapta din cauza unei boli sau intoxicatii cronice cu alcool, stupefiante sau orice alte substante asemanatoare si ca acesta prezinta in continuare pericol pentru societate, din cauza boli sau intoxicarii respective.

Masura obligarii la tratament medical poate fi dispusa si provizoriu in cursul urmaririi penale sau in timpul judecatii de catre procuror sau instanta.

 Pentru ca instanta sa dispuna aceasta masura trebuie sa se verifice indeplinirea urmatoarelor conditii:

-        persoana fata de care se dispune sa fi savarsit o fapta prevazuta de legea penala;

-        faptuitorul sa prezinte pericol pentru societate, in sensul ca el poate savarsi in viitor din nou, fapte prevazute de legea penala;

-        pericolul social prezentat de faptuitor sa provina din cauza bolii sau intoxicarii cronice cu alcool, stupefiante sau cu alte substante asemanatoare.

 Important este sa se stabileasca legatura de cauzalitate intre boala de care faptuitorul sufera si pericolul pe care acesta il reprezinta pentru societate.

Starea de pericol poate fi generata si de intoxicarea cu alcool, stupefiante sau alte substante asemanatoare. Conditia este ca intoxicatia sa fie cronica, ceea ce presupune o dependenta a faptuitorului fata de consumul substantelor aratate si implicit o diminuare considerabila a responsabilitatii, mai ales in plan volitiv.

 Masura obligarii la tratament medical se dispune pe o durata nedeterminata. Dupa ce hotararea judecatoreasca, prin care s-a dispus aceasta masura a ramas definitiva, o copie de pe dispozitivul acestei hotarari si o copie dupa raportul medico-legal se comunica directiei sanitare din judetul pe teritoriul careia persoana fata de care s-a luat aceasta masura s-a stabilit. Directia sanitara judeteana va comunica de indata persoanei respective, unitatea medicala la care sa faca tratamentul, avertizand-o, totodata, ca in caz contrar se va dispune internarea medicala.

Daca obligarea la tratament medical insoteste pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii, tratamentul se efectueaza si in timpul executarii pedepsei si in astfel de situatii comunicarea se va face catre administratia locului de detinere.

 Unitatea sanitara care asigura tratamentul este obligata sa comunice instantei de judecata:

 -          daca persoana obligata la tratament s-a prezentat pentru a urma tratamentul;

-          daca dupa prezentare se sustrage de la efectuarea tratamentului;

-          daca eventual masura dispusa nu mai este necesara sau daca este necesar un alt tratament;

-          daca se impune internarea medicala pentru efectuarea tratamentului.

In raport cu comunicarile primite, instanta de judecata, dupa ascultarea concluziilor procurorului si a celui in cauza, daca apreciaza necesar, poate dispune inlocuirea obligarii la tratament cu internarea medicala. Instanta care ia o astfel de hotarare va trimite instantei de executare o copie dupa aceasta hotarare ramasa definitiva.

            Masura de siguranta a obligarii la tratament medical se ia pe durata nedeterminata, dar ea va dura in mod normal pana la insanatosirea faptuitorului.[1]

 

[1] http://www.preferatele.com/drept/APLICAREA-MASURILOR-DE-SIGURAN724.php