Pin It

Personalul unei agenții de turism este structurat în funcție de atribuțiile pe care le are. Drept urmare, se disting următoarele categorii de personal:

> Personalul aEuroinistrativ, care îndeplinește sarcini de de gestiune generală (contabili, casieri), se împarte în:

- personal cu funcții de conducere;

  • personal ordinar;
  • personal de ordine;
  • personal de îngrijire;
  • Personalul tehnic, format din:
  • personalul cu funcții de conducere, care trebuie să indeplinească o serie de condiții -cunoașterea unei limbi străine, experiență în activitate, capacitatea de a fi un animator, de a conduce personalul, de a forma un tot unitar cu celelalte categorii de personal, de a da naștere la coeziune.
  • personalul destinat vânzărilor, care trebuie să cunoască în profunzime serviciile vândute, să cunoască perfect limba vorbită de client, să inspire încredere și simpatie, să prezinte înțelegere și toleranță în confruntările cu clienții cei mai neavizați, să aibă spirit de inițiativă și adaptarre la cele mai insolite cerințe și capacitatea de a intui imediat psihologia clientului.
  • personalul de execuție, constituit din personalul care lucrează în „spatele ghișeului”, adesea chemat să înlocuiască și să ajute personalul de vânzare; are ca cerințe buna cunoaștere a limbilor străine și a serviciilor care se vând.
  • Personalul specializat (sau de asistență turistică) format din:
  • curierii sunt profesioniștii ce însoțesc turiștii în voiaje, punându-le la dispoziție serviciile comandate cu anticipație de către agenție, pentru ca voiajul să se desfășoare conform programului fixat, iar clienții să nu aibă nici o preocupare vizând utilizarea mijloacelor de transport și pentru ca aceștia să se bucure de diversele bunuri și servicii în localitățile de tranzit sau de destinație.
  • „hostessas” sau asistențele turistice sunt femei tinere care îndeplinesc rolul de gazdă perfectă în întâmpinarea clienților în avioane, în trenuri, pe nave, în autobuzele de linie, ajutându-i să-și satisfacă mici necesități, furnizând informații și, adesea, referiri explicative asupra localităților parcurse.
  • ghizii sunt profesioniști care se ocupă cu întâmpinarea turiștilor în localitățile de destinație pentru a-i însoți în vizitarea acestora,

arrătându-le    frumusețile naturale, obiectivele arheologice,

artistice, folclorice și istoria localităților.

- interpreții sunt profesioniștii care se ocupă cu întâmpinarea clienților în localitățile de sosire sau de tranzit, punându-se la dispoziția lor pentru a-i ajuta în diferite operațiuni ce trebuie efectuate pentru a ajunge la locurile unde vor trebui să utilizeze serviciile receptive sau alte mijloace de transport pentru a continua voiajul.

Pentru ca o agenție de turism sau de voiaj să fie eficientă trebuie ca toate birourile și compartimentele să concure la structurarea produselor turistice, la elaborarea documentației referitoare la programele de voiaj, formarea itinerariilor, serviciilor și ofertelor agențiilor corespondente.